Niels Langeveld

In 2016 stapt Niels Langeveld over naar het Europees autosportavontuur. Vanaf dat moment is Niels te zien met de ERU Prestige kaashelm. Direct in zijn Europese debuutjaar wordt hij kampioen in de Seat Leon Eurocup. Drie jaar later racet Niels op het hoogste niveau van het tourwagen racen, namelijk in het WTCR.

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Goed seizoen voor Niels Langeveld in TCR Italy en Mazda MX-5 cup

Na vorig jaar als 3e te klasseren in het kampioenschap van TCR Europe kwam Niels dit jaar met de ERU Prestige kaashelm uit in TCR Italy en de Mazda MX-5 cup. Niels heeft een duidelijk doel voor de Mazda MX-5 cup: “Vooraan meevechten om uiteindelijk de titel binnen te slepen”. Ook voor TCR Italy hoopt Niels Langeveld als 1e te eindigen in het kampioenschap.

Droomstart in eerste races

De eerste races van het seizoen werden in april gereden. In het weekend van 8 april kwalificeerde Niels op poleposition op Circuit Zandvoort in de Mazda MX-5 cup. Hij wist zijn plek vooraan vast te houden en wist voor beide thuisraces een tweede plek te bemachtigen. Ook in TCR Italy begon Niels sterk. Hij wist bij de start gelijk de leiding te pakken en was enorm gedreven om deze te behouden. Ondanks de extreem moeilijke weersomstandigheden wist Niels in race 1 een eerste plek te behalen. “Ik kon me geen betere start van het seizoen wensen”, aldus Niels. In de tweede race kon Niels helaas niet finishen door een kapotte wielophanging.

Niels Monza

Ups and downs

De tweede race van TCR Italy werd gereden op het Circuit van Imola. Niels mocht in race 1 vanaf plek 2 starten. Helaas zorgde een kapotte startcontrole ervoor dat hij helemaal terugzakte naar plek 15. Gelukkig kon hij deze resetten en wist hij terug in de race te komen, hij eindigde uiteindelijk op plek 7. In race 2 wist hij zijn startpositie te behouden en eindigde op P6. “Ik kijk met gemixte gevoelens terug op dit weekend”, aldus Niels.

Ook in de derde race van TCR Italy had Niels wat problemen, maar hij slaagde erin om op P7 en P2 te eindigen. Hierdoor stond hij tweede in het kampioenschap.

Misano Niels

In dezelfde maand, juni, werd de tweede race van Mazda MX-5 cup op circuit Zolder gereden. Zowel in de kwalificatie als in race 1 wist Niels de top 2 te behalen. Na een P1 in race 1 streefde Niels naar een overwinning in race 2 en dit lukte! Hierdoor liep Niels voorzichtig uit als leider in de tussenstand van het kampioenschap.

In het weekend van 15 juli vond alweer de 4e race van TCR Italy plaats. Dit weekend stond ook een race in  de Mazda MX-5 cup gepland, die Niels hierdoor helaas moest missen.

In race 1 had Niels pech op circuit Mugello en kon door een lekke band niet finishen. Gelukkig kon hij dit in race 2 goedmaken door vanaf P8 de race te winnen.

Alles of niets

In het weekend van 5 augustus stond de 4e race in de Mazda MX-5 cup op het programma. Deze race vond plaats tijdens Jacks Racing Days op Circuit Assen. In beide races vocht Niels voor de overwinning, maar wist hij helaas de klus niet te klaren. In de laatste ronde van race 1 reed Niels op P2. In een poging tot alles of niets in de laatste bocht zakte hij helaas twee posities, waardoor hij op de vierde plek eindigde. In race 2 was Niels constant aan de leiding. Opnieuw ging het mis in de laatste bocht. Door een klein foutje verloor hij de overwinning en eindigde als tweede.

In september stonden de laatste twee races van TCR Italy op de planning. Niels stond tweede in het kampioenschap en is gemotiveerder dan ooit om de overwinning te behalen. De voorlaatste race vond weer plaats op het circuit van Imola, waar Niels vorige keer pech had tijdens zijn strijd om de overwining. De concurrentie in TCR Italy is nog nooit zo groot geweest als tijdens dit raceweekend. Toch slaagde Niels erin om geweldige resultaten te behalen: een P1 en P4.

Na een fantastische race op het circuit van Imola, werd het kampioenschap afgesloten op het circuit van Vallelunga. Met 31 punten achterstand op de koploper in het kampioenschap was het alles of niets in de slotfase van het seizoen. Niels zette tijdens de kwalificatie een hele goede tijd neer, waardoor hij op pole position kwalificeerde. Hierdoor steeg het vertrouwen in de strijd om de titel. Niels wist deze plaats vast te houden en finishte op de eerste plek. Zijn Italiaanse rivaal crashte, waardoor de titel van het kampioenschap binnen handbereik was. Niels eindigde op P4 in de tweede race, maar door een tijdstraf van een top 3-rijder wist hij alsnog het podium te halen. “Het werd dus alles”, zei Niels dolgelukkig. Niels hoopt dat deze prestatie weer nieuwe deuren opent.

Afsluiting seizoen Mazda MX-5 cup

In oktober vonden de laatste 3 races van de Mazda MX-5 cup plaats. Niels behaalde een mooie P2 en P1 op zijn thuiscircuit tijdens Trophy of the Dunes. In de voorlaatste race op circuit Spa wist Niels een P5 en P1 te behalen. In de laatste race op circuit Assen heeft Niels alles gegeven. Hij eindigde beide races op een eerste plek. Met één raceweekend minder dan de concurrentie was het een moeilijke, bijna onmogelijke opgave, om dit seizoen kampioen te worden. Door een technisch mankement voor de koploper in het kampioenschap leek het er even op dat het onmogelijke toch nog mogelijk kon worden. Helaas greep Niels net naast de titel, maar is blij met een 2e plek in het kampioenschap.

Niels circuit Assen

Het was voor Niels een goed seizoen met een 1e plek in het kampioenschap van TCR Italy en een 2e plek in het kampioenschap van de Mazda MX-5 cup.

Niels Langeveld strijdt dit jaar in TCR Europe

Na zijn avontuur in ADAC GT Masters in 2020 verscheen Niels Langeveld dit jaar in TCR Europe. Een uitdagende en competitieve competitie waar zeker kansen liggen voor Niels!

Fluctuerende start van het seizoen voor Langeveld

In het weekend van 7 mei 2021 stond het eerste raceweekend op het programma op de Slovakia Ring in Slowakije. Niels startte sterk in de eerste race, maar greep helaas net naast een podiumplek. In de tweede race moest hij helaas opgeven door een gat in de radiateur, waardoor zijn race eerder dan gehoopt ten einde kwam.

De tweede race werd gereden op het Circuit Paul Ricard. Niels heeft goede ervaringen met dit circuit. Hij vertelt: “Ik heb er één keer geracet in 2016 tijdens de Seat Leon Eurocup. Twee keer gewonnen, dus dat was helemaal super.” De snelheid tijdens dit raceweekend was goed. In race 1 finishte Niels op P4. In race 2 kwam de wedstrijd helaas vroegtijdig ten einde nadat Niels – die toen als 3e reed – uit de wedstrijd werd gereden door een andere coureur.

Een podiumplek voor Niels op zijn thuiscircuit

Zijn thuiscircuit, CM.com Circuit Zandvoort, stond in het weekend van 18 juni 2021 op de TCR Europe kalender. Voorafgaand aan de race vertelt Niels: “Ik ben hier opgegroeid, ik heb hier zo ontzettend veel gereden. Ik ken elke centimeter, behalve de nieuwe bochten. Dat zal even wennen zijn. Natuurlijk verwacht ik hier veel van, hier moet ik gaan scoren, hier moet ik het gaan laten zien. Een beker mee naar huis, dat is minstens op zijn plaats.” En die beker, die kwam er: Niels sloot het raceweekend af op P2.

Na een fantastische thuisrace op het circuit van Zandvoort, werd het kampioenschap vervolgd op Circuit de Spa-Francorchamps. Niels gaf aan dat hij dit circuit één van de mooiste banen op de kalender vindt. “7 kilometer, prachtige baan, uitdagende bochten, hoge snelheid maar ook veel hoogteverschil”, aldus Niels. Na een mindere kwalificatie startte Niels op P12 in race 1. Tijdens de race kwam Niels erg sterk terug, wat resulteerde in een 5e plek. In de tweede race finishte Niels op P4. “Prima punten voor het kampioenschap”, aldus Niels.

Het circuit waar Niels graag komt: de Nürburgring

Het vijfde raceweekend werd gereden op de Nürburgring in Duitsland. “Ik kom hier veel, ik kom hier ook graag. Ik ken het circuit ontzettend goed”, aldus Niels. Inmiddels weten we dat Niels niets teveel heeft gezegd: er werden namelijk niet alleen waardevolle punten voor het klassement behaald, maar ook een podiumplek!

In dezelfde maand, september, ging de TCR Europe karavaan naar Italië: Autodromo Nazionale Monza. Door het maximale strafgewicht verliep Monza erg moeizaam voor Niels. Vanaf een 19e plek moesten beide races aangevangen worden en dat bleek een zware opgave. Uiteindelijk kwam Niels ondanks dat toch nog tot een 10e plek in race 1 en een 15e plek in race 2. Niet het weekend waar Langeveld op hoopte, maar voor het laatste raceweekend was hij in ieder geval het strafgewicht weer kwijt.

Het kampioenschap werd afgesloten op Circuit de Barcelona-Catalunya. “Door de korte opeenvolgende bochten is het ontzettend moeilijk om in te halen. Daarom is de afstelling van cruciaal belang om hier goed te scoren. In 2016 wist ik hier het kampioenschap te behalen en een beker te pakken. Dat belooft veel goeds”, aldus Niels voorafgaand aan de slotrace. De 6e plek was voor beide races de uitgangspositie voor Niels. De eerste race finishte Niels ook op P6. Tijdens de tweede race werd er hard en stevig gereden door de coureurs. Hierdoor finishte Langeveld op P7, maar door diverse straffen werd hij toch nog als 4e geklasseerd.

Al met al kijkt Niels terug op een prachtig seizoen en is hij tevreden met het resultaat. Uiteindelijk heeft Niels het kampioenschap als 3e afgesloten in het algemeen klassement.

Niels Langeveld debuteert in het ADAC GT Masters

2020 is het jaar dat Niels Langeveld de stap maakt naar het ADAC GT Masters. Hij is onderdeel van team T3 Motorsport. Na 12 seizoenen alleen racen, racet Niels dit jaar samen met een teamgenoot in de nieuwe Audi R8 GT3. Daarnaast maakt hij kennis met een rijderswissel en stapt hij over van een voorwielaandrijving naar een achterwielaandrijving.

 

Het ADAC GT Masters

Niels gaat graag nieuwe uitdagingen aan. Dat is één van de redenen dat hij deelneemt aan het ADAC GT Masters. Naast dat het een uitdaging is voor Niels, geeft hij aan dat het een waanzinnig competitief kampioenschap is. “Er starten maar liefst 36 auto’s aan het begin van elke race, waarbij 28 auto’s zich binnen één seconde kwalificeren”.

Niels rijdt dit seizoen niet alleen. Hij racet samen met de Duitse coureur Maximilian Paul.  Elk raceweekend begint op vrijdag en eindigt op zondag. Zij racen elk weekend twee wedstrijden van een uur, waarin een rijderswissel plaatsvindt. Dit is een nieuw element voor Niels. Hij vertelt: “Ik ben afhankelijk van Maximilian en Maximilian is afhankelijk van mij. Dat is even wennen.”

Een nieuwe auto

Het ADAC GT Masters is niet alleen een stuk competitiever, maar gaat ook sneller. Dit betekent een nieuwe, snellere auto voor Niels. Niet een hele vervelende bijkomstigheid! De Audi R8 GT3 heeft niet alleen een hogere snelheid dan de auto waar hij vorig jaar in reed, het heeft ook meer vermogen, is lichter en heeft meer downforce. Hierdoor is de auto per ronde 10 seconde sneller. Voor een racer geldt natuurlijk: hoe sneller hoe beter, maar dit vraagt ook meer behendigheid. Dat zijn nog niet alle veranderingen ten opzichte van de vorige auto. Ook heeft de Audi R8 GT3 een verbeterde wegligging en is Niels overstapt van een voorwielaandrijving naar een achterwielaandrijving.  Dit seizoen maakte hij gebruik van een middenmotor.

Terugblik op het  seizoen

Al met al was het vooral wennen aan alle nieuwe wedstrijdelementen voor Niels. Van de auto tot aan het team. Maar Niels zou Niels niet zijn, als hij niet houdt van die uitdaging. Het was een bewogen raceseizoen. Met als hoogtepunt de eerste kwalificatie in de top tien op de Red Bull Ring en het vervallen van de thuisrace op Circuit Zandvoort als tegenvaller. Een leerzaam raceseizoen voor Niels Langveld. Zal hij volgend jaar weer aan de start van het ADACT GT Masters verschijnen?

Niels gaat de strijd aan in het WTCR!

Na een spannend seizoen in TCR Germany, waarin Niels als 3e eindigde in het klassement is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Niels verruilt Duitsland voor het hoogste niveau binnen de toerwagen competities: WTCR, het wereldkampioenschap voor toerwagens! Voorafgaand aan het seizoen vroegen we Niels welke kwaliteiten hij, die hij in het TCR Germany heeft laten zien, mee wil nemen naar het WTCR. Daarop antwoordt hij: “Ik denk dat mijn kracht ligt bij het constant presteren, constant punten halen en constant zorgen dat ik in de top 10 terecht kom. Het zal moeilijk worden en er is geen ruimte voor foutjes. Dat zal ik goed onder controle moeten houden. Maar al met al denk ik dat ik heel goed ben in het finishen van races.”

Langeveld moet wennen in het WTCR

De eerste race van het seizoen werd begin april gereden op het Circuit International Automobile Moulay el Hassan. Tijdens zijn eerste race was Niels helaas niet gefinisht, tijdens de tweede en derde race werd hij 18e, waardoor hij naast de punten greep.

De tweede race vertrok de WTCR karavaan naar de Hungaroring in Hongarije. Niels gaf aan dat hij van zijn eerste raceweekend heeft geleerd. “Het draait om tienden en laatste kleine details. Als je net niet helemaal scherp bent of als je net een foutje maakt, dan finish je niet in de top 10. Ik verwacht dat mijn race op de Hungaroring opnieuw een moeilijke uitdaging gaat worden, maar dat weet je in zo’n kampioenschap. Maar ik heb vertrouwen. Het is weer een ander circuit, waar ik al vaker heb gereden. Dus ik wil gewoon een top 10 klassering. Punt.”, aldus Langeveld. Helaas heeft Niels de top 10 klassering nog niet waar kunnen maken: twee keer finishte hij buiten de top 10 en één race was hij uitgevallen.

De eerste punten voor Langeveld

In het weekend van 10 mei komt Niels in actie op de Slovakia Ring. “De testdagen in maart op de Slovakia Ring gingen erg goed. We zaten erbij. Het is echt finetunen in de afstelling en dan het optimale rondje aan elkaar rijden. Dat is het doel op de Slovakia Ring”, aldus Langeveld. In race 1 weet Niels als 16e te finishen, in de tweede race beloont Niels zichzelf met zijn eerste top 10 klassering. Hij finisht op P8. In race 3 zet Niels zichzelf echt op de kaart, hij wordt 4e. Hij bemachtigt dit raceweekend 22 punten voor het algemeen klassement.

Half mei werd er geracet op het circuit van Zandvoort, het thuiscircuit van Niels. We vroegen hem op welk deel van het circuit hij verwacht het grootste voordeel te hebben. “Dat moet eigenlijk overal zijn. Ik ken elke centimeter, elk hoekje, elk gaatje, elk hobbeltje, dus ik moet gewoon sneller zijn over het hele rondje”, aldus Niels. Helaas kon Niels dit weekeinde zijn resultaten van de vorige race niet doorzetten: in race 1 werd hij 15e en in race 2 en 3 finishte hij als 17e. Dat betekende 1 punt erbij.

Niels sprokkelt punten bij elkaar

De volgende race stond gepland op de Nürburgring Nordschleife. Niels vertelt: “We rijden op de Nordschleife, de lange baan. Ik heb daar nog weinig ervaring, dus ik zal mijn stinkende best moeten doen om de rest bij te houden. Ik ga er iets onwijs moois van maken en als ik een top 10 klassering haal, dan ben ik waanzinnig blij.” Dit weekend zat een top 10 klassering er voor Niels niet in, maar behaalde hij wel twee punten in race 1 en 4 punten in race 3.

Het volgende circuit dat op de kalender van het WTCR stond was Circuito Internacional de Vila Real, het stratencircuit in Vila Real. Op dit stratencircuit kon Niels één punt toevoegen aan zijn algemeen klassement. Hij werd 15e in race 1.

Azië levert een podiumplek en punten op

Na twee maanden zomerstop vervolgt het WTCR het kampioenschap op het Ningbo International Circuit. “Het moet een stukje beter dan voor de zomerstop. Ik heb vooral goed uitgerust, goed geanalyseerd, goed gekeken hoe en wat en ik denk dat ik optimaal voorbereid ben op de tweede seizoenshelft. Ik hoop eigenlijk nog twee keer een podiumplek te behalen dit seizoen”, aldus Langeveld. De podiumplek liet nog even op zich wachten, maar Niels finishte in race 1 als 9e en dat leverde hem 7 punten op.

Vooruitblikkend op het volgende raceweekend in Japan vertelt Niels: “De potentie is er, ik denk dat we echt voor de bekers kunnen gaan in Japan. Ik heb er een positief gevoel over en ik zit ook in een positieve vibe. Op naar bekers!” En die beker, die kwam er! Niels finishte race 1 op een 2e plek en dat leverde hem 20 punten voor het kampioenschap op.

In november kwam het WTCR in actie op het stratencircuit van Macau en dat leverde Niels 3 punten op. De slotrace vond plaats op het Sepang International Circuit, waar Niels nog 1 punt behaalde voor het kampioenschap.

Uiteindelijk heeft Niels het WTCR kampioenschap afgesloten op een gedeelde 21ste plek. Hij deelde deze plek met zijn mede ERU Prestige ambassadeur Tom Coronel.

Spannend seizoen voor Niels Langeveld in TCR Germany

Dit seizoen was het tweede jaar dat Niels Langeveld in TCR Germany met RacingOne uitkwam. Na de vijfde plek van vorig seizoen, wilde Niels dit jaar meer bereiken in deze klasse. Het eerste raceweekend in Oschersleben begon hij sterk. Op zaterdag behaalde hij de 2e en op zondag de 3e plek. Het tweede raceweekend in Most reed Niels de snelste rondetijd, maar een 1ste plaats zat er niet in.

Niels pakt op de Red Bull Ring en op Circuitpark Zandvoort 1ste plek

In het derde raceweekend liet Niels zich op de Red Bull Ring van zijn beste kant zien op zaterdag. Hij pakte pole postion, de fastest lap en de 1ste plek. Hiermee komt Niels dichterbij de concurrentie. Ook in zijn thuisrace op circuitpark Zandvoort weet Niels op zaterdag zichzelf op de kaart te zetten. Hij behaalt weer de 1ste plek. Op zondag rijdt hij nog de snelste rondetijd, maar finishte deze dag als 3e.

Na het vijfde raceweekend lagen alle mogelijkheden nog open. Wie zou dit seizoen kampioen worden? Tot nu toe waren Langeveld, Proczyk, Engstler em Halder titelkandidaat. Tijdens het zesde en zevende raceweekend lukte het Niels niet om een 1ste plek te bemachtigen. In het zesde raceweekend op de Sachsenring kam Luca Engstler om de hoek kijken. Hij werd dit weekend twee keer 1ste. In het laatste raceweekend wist Niels nog een tweede plek te behalen op de Hockenheimring, maar het was niet voldoende. Proczyk werd 1ste op zaterdag en 2e op zondag.

Uiteindelijk ging het kampioenschap naar Proczyk, werd Engstler 2e en pakte Niels het brons. Dit seizoen heeft Niels zichzelf goed op de kaart gezet. Dit is duidelijk geworden toen begin 2019 bekend werd gemaakt dat Niels het volgende seizoen in het WTCR zou gaan racen!

Niels Langeveld maakt overstap naar TCR Germany

Vorig raceseizoen werd Niels Langeveld kampioen in de SEAT Leon Eurocup. Dit seizoen maakte hij de overstap naar TCR Germany. Hij debuteerde in deze klasse met het team RacingOne in de Audi RS3 LMS.

In de eerste twee raceweekenden in Oschersleben en op de Red Bull Ring moest Niels nog inkomen. In beide raceweekenden behaalde Niels zijn eerste race punten, maar de tweede race ‘ret’. In het derde raceweekend werd opnieuw in Oschersleben geracet. Deze keer liet Niels zien waarvoor hij was gekomen, hij werd 1ste in de tweede race.

Niels pakt eerste plek tijdens thuisrace

In het 4e weekend van juli staat het circuit van Zandvoort op de planning. Na de goede prestaties van het derde raceweekend, wil Niels ook de eerste plek tijdens zijn thuisrace pakken. Op zaterdag gaat Jason Wolfe er met de titel vandoor. Op zondag herpakt Niels zich en laat zich van zijn beste kant zien. Hij pakt de titel en rijdt van alle coureurs ook de fastest lap.

In de laatste drie raceweekenden pakt Niels nog genoeg punten, maar van een 1ste plaats komt het niet. Niels eindigt dit seizoen vijfde met 276 punten.

Niels Langeveld pakt kampioenschap in SEAT Leon Eurocup

Sinds 2016 is ERU Prestige trotste sponsor van de ambitieuze Niels Langeveld. Van kleins af aan heeft Niels al een enorme passie voor de autosport en daarom is hij in 2008 met racen begonnen. Na de kampioenschappen in de Suzuki Swift Cup (2010) en Renault Clio Cup (2012 NL & 2015 NL/BE) maakte hij dit seizoen de overstap naar het Europese autosportavontuur. Direct in zijn debuutjaar wordt hij kampioen in de Seat Leon Eurocup!

Niels houdt concurrentie op achterstand

Het was een spannend seizoen. De punten werden vooral verdeeld tussen Mikel Azcona, Stian Paulsen en Niels Langeveld. De eerste drie races werden alle drie de mannen een keer winnaar. In het derde raceweekend, op het circuit van Paul Ricard, kon Niels voor het eerst zijn concurrenten achter zich laten. Hij werd zowel op zaterdag als zondag eerste.

Het weekend daarop hadden zijn concurrenten zich herpakt, zij pakte de eerste en de tweede plek. Tijdens het vijfde raceweekend op de Red Bull Ring wist Niels de eerste plek op zaterdag te bemachtigen. Van de drie races daarna pakte een Fransman en Italiaan een keer de titel. In het laatste raceweekend in Barcelona werd Niels op zaterdag eerste. Door op die zondag te finishen in de punten werd Niels na 7 raceweekenden met 240 punten kampioen!