Tom Coronel

In 2015 verschijnt Tom Coronel voor het eerst aan de start van het WTCC met de ERU Prestige kaashelm. Ook in 2016 en 2017 racet Tom in het WTCC, maar in 2018 wordt deze klasse vervangen door het WTCR. Momenteel verschijnt Tom Coronel in TCR Europe, het WTCR én in de zwaarste rally ter wereld: Dakar.

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Tom gaat opnieuw de strijd aan in het WTCR en TCR Europe

Ook in 2022 kwam Tom met de ERU Prestige kaashelm in actie in het WTCR en TCR Europe met de Audi RS 3 LMS. In het WTCR verscheen Tom aan de start van negen verschillende circuits binnen en buiten Europa. Met de TCR Europe karavaan ging hij zeven keer de strijd aan.

Coronel moest zijn draai vinden in WTCR

Het 1e raceweekend van het seizoen vond plaats in het eerste weekend van mei. In TCR Europe op het circuit Autódromo Internacional Algarve eindigde Tom als 8e in race 1. In race 2 had Tom met de vierde startplaats een goede uitgangspositie. Het lukte hem om de derde plaats te veroveren en deze tot de finish te verdedigen. “Gelijk alweer een beker mee naar huis, dat is een lekkere start van het seizoen”, aldus Tom. Een week na de start van TCR Europe ging ook het WTCR van start. Tom moest wel even zijn draai vinden op het stratencircuit van Pau. De kwalificatie leverde een 16e startplaats op in beide wedstrijden, daar baalde Tom van. Hij slaagde er wel in om de nodige posities goed te maken. Uiteindelijk sloot hij de eerste race af op P11 en de tweede race op P12.

Tom serieus

 In de tweede race van het seizoen in TCR Europe begon Tom ook sterk. In race 1 wist hij een eerste plek te bemachtigen en sleepte daarnaast ook de snelste raceronde binnen. In race 2 is Tom na een aantal spannende duels als vijfde geklasseerd. Eind mei stond ook de tweede race in WTCR op de Nürburgring-Nordschleife gepland. Nadat meerdere rijders, waaronder Tom,  ernstige problemen met de banden hadden ondervonden, werden de twee races afgeblazen.

De derde race van het WTCR seizoen werd mid juni gereden op de Hungaroring. Ook ditmaal had Tom last van bandenproblemen. Door een lekke band in de kwalificatie moest Tom genoegen nemen met een 16e startplaats voor beide races. Op de Hungaroring is inhalen moeilijk, waardoor Coronel als 15e en 13e geklasseerd werd.

Een podiumplek voor Tom op één van de mooiste circuits

In het weekend van 18 juni kwam Tom in actie in TCR Europe op Circuit de Spa-Francorchamps. “Eén van de mooiste circuits op planeet Aarde”, aldus Tom. De eerst race ging Coronel serieus de strijd aan om een vijfde plek te bemachtigen. Dit bracht de nodige schade met zich mee, maar uiteindelijk wist hij zijn concurrenten in te halen en als vijfde te eindigen. In race 2 mocht Coronel als tweede van start. Na een aantal spannende duels sloot Tom de race af met een mooie P3. Hierdoor staat Tom tweede in het kampioenschap.

Tom Podium

Punten binnen sprokkelen in WTCR

Een week later stond alweer de volgende race op het programma, dit keer in het WTCR. In race 1 op MotorLand Aragón werd de auto van Tom geraakt aan de achterkant. Hij besloot de pits in te gaan, zodat zijn auto gemaakt kon worden voor de volgende race. Helaas crashte Tom in race 2, hierdoor kon hij beide races niet finishen.

 In het weekend van 2 juli stond zowel een race in het WTCR als TCR Europe op de planning. Door het samenvallen van deze evenementen moest Tom tussen een van beide kiezen. Hij koos voor het WTCR, waarbij hij moest racen op het stratencircuit van Vila Real. Na de seizoenstart in het Zuid-Franse Pau was dit al het tweede stratencircuit op de kalender. “Met een 16e startplaats, op een circuit waar inhalen lastig is, weet je dat een goed resultaat lastig gaat worden”, aldus Tom. In de eerste race kwam Tom door een technisch probleem niet verder dan de 13e plaats. In de tweede race  kon Tom een aantal plaatsen goedmaken, waardoor hij als 12e eindigde. Helaas geen wereld races, maar er zijn in ieder geval weer wat punten binnen gesprokkeld.

Eind juli wist Tom weer volop punten te scoren in WTCR op het Autodromo Vallelunga. Door de zomerse hitte hadden de banden het dit weekend zwaar te verduren. In race 1 wist hij een 6e plaats te behalen en werd hij winnaar van de WTCR Trophy, het klassement voor privérijders. Tijdens de tweede race in de namiddag was het nog warmer, dus besloot Coronel rustig aan te doen. Uiteindelijk wist hij als 7e te eindigen, wat een behoorlijk resultaat is.

Begin augustus stond alweer de zevende race van het WTCR gepland. Na goede laatste race op het Autodromo Vallelunga scoorde Tom dit weekend opnieuw flink punten op het Franse Anneau du Rhin. Vanaf de zevende plaats kwam Coronel in de eerste race goed weg. Hij verloor één plekje, zo werd hij uiteindelijk zesde in de eerste race. Ook in de tweede race ging Tom goed van start, maar helaas had hij wat problemen met de motor. Hierdoor verloor hij veel snelheid en eindigde hij als 11e.

Tom sluit TCR Europe seizoen in stijl af

Eind augustus vervolgde TCR Europe op de Nürburgring. Dit raceweekend was uitzonderlijk te noemen. “In de 33 jaar dat ik in de autosport actief ben, heb ik al heel wat bijzondere situaties meegemaakt, maar dit was ook heel speciaal”, aldus Tom. Na wekenlang warm zomerweer zorgde regen namelijk voor hardnekkige mist op het circuit. Hierdoor moest het tijdschema flink omgegooid worden. De gereden rondetijden uit de vrije trainingen bepaalden de start posities. Tom, die in de tweede vrije training de snelste tijd van de dag had gereden, mocht vanaf pole-position starten. Na een mooie start wist hij zijn top positie te behouden en een mooie eerste plek binnen te slepen. Daarnaast mocht Rocco (de zoon van Tom) als verrassing de trofee aan zijn vader overhandigen, dit maakte het weekend onvergetelijk.

Tom en zoon rocco

De zesde en voorlaatste ronde van het seizoen in TCR Europe vond plaats op Autodromo Nazionale Monza, ook wel bekend als de “Temple of Speed”. In de kwalificatie kon Tom er niet meer uitslepen dan een 18e plek, door een rode vlag op een ongelukkig moment. Vanaf een 18e plek wist Tom er een 13e plek te maken in race 1. In race twee zat de snelheid er ook bij Tom Coronel goed in, waardoor hij als achtste kon eindigen en de snelste rondetijd neerzette. In de tussenstand van het kampioenschap bezette Coronel de vierde plaats.

Tom sloot het seizoen in TCR Europe op het Circuit de Barcelona in stijl af. In beide races wist hij een knappe tweede plek te behalen. Hiermee wist Tom 6 podiumplaatsen in 11 races te behalen. Ook eindigde Tom als tweede in het TCR kampioenschap. “Mijn beste Europese seizoen ooit”, zei Coronel zeer tevreden.

Tom vecht terug in WTCR

In het voorlaatste raceweekend van het seizoen in WTCR heeft Tom sterk gereden op het Bahrain International Circuit. Tom startte vanaf P13 in race 1 maar wist de ene na de andere concurrent te passeren. Uiteindelijk kwam hij als vierde over de eindstreep, maar hij kreeg nog een tijdstraf van vijf seconden vanwege een wat te enthousiaste inhaalactie. Hierdoor klasseerde Tom als zesde in race 1. Vanwege de hitte hadden de banden het in race 2 erg lastig, maar toch wist Coronel wederom een knappe 6e plek te bemachtigen. Ook was hij de beste in beide races in de WTCR Trophy voor privérijders. “Een goed weekeinde”, aldus Coronel terugblikkend.

Het laatste raceweekend sluit Tom af met een podiumplek op het Jeddah Corniche-circuit. Het was voor Tom de eerste kennismaking met dit circuit. “Het is echt een heel gaaf circuit. Het is heel mooi gebouwd, je ziet dat het allemaal heel nieuw is. Ook om te rijden is het serieus uitdagend. Ik stond er echt van te kijken”, zei Coronel. In de kwalificatie eindigde Tom als vierde, waardoor hij een goede uitgangspositie had voor de race. In de eerste race wist Tom gelijk een plek in te halen, waardoor hij als derde wist te eindigen. Tevens won hij het klassement om de WTCR Trophy voor privérijders. In race 2 wist Tom van een P7 één plekje op te klimmen, waardoor hij als zesde eindigde. Tom is hiermee op de tiende plek geëindigd in het WTCR kampioenschap. Ik heb een goed seizoen gehad”, blikt Coronel terug. “Veel podiumplaatsen behaald en veel bekers mee naar huis kunnen nemen.”

Het was voor Tom één van zijn beste seizoenen ooit voor zowel het TCR als WTCR.

Intensief racejaar voor Tom: WTCR en TCR Europe in één seizoen!

Dit jaar kwam Tom uit in het WTCR en TCR Europe met de Audi RS 3 LMS. In het WTCR ging hij de strijd aan in acht races op verschillende circuits in Europa. Met de TCR Europe karavaan kwam Tom zeven keer in actie.

De eerste races van 2021

In het weekend van 7 mei ging het raceseizoen officieel van start voor Tom. In TCR Europe verscheen hij met zijn Audi RS 3 LMS aan de start op de Slovakia Ring. Ook de tweede race van het seizoen werd gereden in TCR Europe, dit keer op het Circuit Paul Ricard: volgens Tom het mooiste circuit van Europa. Vanwege een aanpassing van de ‘balance of performance’ was Tom’s Audi dit weekend 60 kilo zwaarder dan de eerste race. In beide races haalde Tom het maximale uit de mogelijkheden en was hij in beide races de beste Audi-rijder. In race 1 finishte hij als 9e en in race 2 als 8ste.

Een week later stond alweer de volgende race op het programma, dit keer in het WTCR. De eerste race van het WCTR werd gereden op de Nürburgring Nordschleife in Duitsland. In 2020 kwalificeerde Tom zich hier op P5. Dat bracht mooie verwachtingen met zich mee. Dit jaar finishte Tom in race 1 op P7 en in race 2 op P11: de eerste 14 punten waren binnen!

Een podiumplek voor Tom op zijn thuiscircuit

In het weekend van 18 juni kwam Tom in TCR Europe in actie op zijn thuiscircuit: CM.com Circuit Zandvoort! Voorafgaand aan de race vroegen we Tom of hij kansen ziet op zijn thuiscircuit. “Als het hier niet gebeurt, dan gebeurt het nergens meer, want dit circuit ken ik echt veel beter dan alle anderen.” Tom wist zijn kansen te verzilveren met een mooie 1e plek in race 1.

In het tweede weekend van juli zou Tom, zoals altijd, strijden voor een podiumplek op het stratencircuit in Vila Real. Vanwege de pandemie bleek het niet haalbaar om de race te houden op het stratencircuit. Daarom werd er uitgeweken naar het voormalig Grand Prix-circuit van Estoril. Tom racete daar in 2008 voor het laatst. In de eerste race belandde Tom in een “gevecht” met mederijders, waardoor hij uiteindelijk in de grindbak terecht kwam. Hij moest genoegen nemen met een 17e plek. De tweede race had Tom een goede start, maar kreeg hij een confrontatie met Azcona. Door deze aanvaring werd Tom van het circuit gereden en was het einde verhaal. “Dat was wel balen, maar af en toe heb je zo’n raceweekend er tussen. We kijken maar gauw vooruit”, aldus Tom.

Geen zomerstop, wel een derde plek voor Tom

In het weekend van 11 juli kwam Tom in actie in het WTCR op Motorland Aragón. Tom wist hier in de eerste race te finishen op P3! Dat betekende dat hij 16 punten in het kampioenschap had verdiend. In de tweede race begon Tom opnieuw voortvarend, maar uiteindelijk staakte de elektronica: het dashboard ging op zwart. Door dit technische probleem was Tom helaas uitgevallen.

Zomerstop zat er voor Tom niet in, eind juli verscheen hij op Circuit de Spa-Francorchamps in TCR Europe. “Vorig jaar werd ik in TCR Europe twee keer tweede. Dat moeten we dit jaar natuurlijk verbeteren”, aldus Coronel voorafgaand aan de race. Een podiumplek zat er dit jaar helaas niet in, wel behaalde Tom in beide races 11 punten.

Op 22 augustus stond de Hungaroring op het programma in het WTCR, hier finishte Tom in race 1 als 21e en in race 2 als 16e. Niet de beste resultaten van Tom dit seizoen. Het weekend daarop stond de eerste Formule 1 race sinds 1985 weer gepland op het circuit van Zandvoort, maar moest Tom ook in TCR Europe in actie komen op de Nürburgring. Tom besloot heen en weer te rijden en dat resulteerde in heel veel kilometers. Zijn activiteiten in Zandvoort betekende dat Coronel de tweede race van TCR Europe moest laten schieten. “Zo’n historisch moment op Zandvoort, daar wil ik natuurlijk bij zijn”, vertelt Tom. Dat betekende dat hij in de eerste race alles moest geven, Tom finishte uiteindelijk als 5e en dat leverde hem 24 punten op.

Italië doet Tom goed

Eind september reisde de TCR Europe karavaan af naar Autodromo Nazionale Monza. Tom vertelt: “Een heel speciaal circuit, omdat het natuurlijk heel anders is dan gewone banen. Heel veel lange rechte stukken wat inhoudt: weinig downforce, dus je moet wel een beetje topsnelheid maken.” Tom had hoge verwachtingen van zijn race in Italië. Hij gaf aan dat het wel goed moet komen en dat het zelfvertrouwen aanwezig is. “Natuurlijk de ervaring, die telt daar zeker. Want de baan, die ken ik heel goed.” Tom kent de baan niet alleen heel goed, dit weekend heeft Tom de baan ook eigen gemaakt. Hij behaalde namelijk zowel in race 1 (3e) als race 2 (2e) een podiumplek!

Een vierde plek in het TCR Europe klassement

Door een aanpassing in de kalender van het WTCR viel de nieuw ingevoegde race op het Autodrom Most in Tsjechië samen met de finale van het TCR Europe, die al langer op het Circuit de Barcelona-Catalunya gepland stond. Dit zorgde voor een logistiek probleem, maar uiteindelijk kon Tom toch drie van de vier wedstrijden rijden. Beide WTCR races finishte Tom op P10. In de eerste race op Circuit de Barcelona-Catalunya eindigde hij als 14e, waarop hij het TCR Europe kampioenschap afsloot als vierde.

De laatste loodjes van 2021

Ondanks dat het TCR Europe kampioenschap was afgesloten had Tom nog een aantal intensieve raceweekenden voor de boeg: Circuit Pau-Arnos, Adria International Raceway en Sochi Autodrom. Op het Circuit Pau-Arnos in het weekend van 17 oktober werd Tom in de eerste race 10e en in de tweede race finishte hij als 13e. In beide races won Tom het WTCR Trophy-klassement voor privérijders, die hij al vaker had gewonnen.

Ook in het raceweekend op Adria International Raceway boekte Tom succes. In de eerste race bemachtigde Tom de 2e plaats. Daarnaast werd Tom voor de zesde keer dit seizoen winnaar van de WTCR Trophy, het klassement voor privérijders. In de tweede race viel Tom helaas uit in de beginfase als gevolg van een gebroken wielophanging.

De laatste wedstrijd van het seizoen werd gereden op Sochi Autodrom. Tom behaalde in beide races punten, maar wist geen podiumplek te bemachtigen. Uiteindelijk sloot Tom het WTCR seizoen af als 16e in het algemeen klassement en in het Trophy-klassement eindigde hij als tweede.

Een bijzonder 31ste seizoen voor Tom Coronel

Tom Coronel startte begin 2020 zijn 31ste raceseizoen samen met zijn broer Tim Coronel in Saoedi-Arabië. De gebroeders kwamen de etappes van Dakar goed door en lieten zelfs weten dat het hun beste finish ooit was. Na thuiskomst maakte Tom Coronel zich op voor TCR Europe en het WTCR. Dat de planning door COVID-19 er voor 2020 anders uit zou komen te zien, wist niemand.

Tom Coronel gaat SIM racen

In een voorjaar en zomer waarbij weinig tot geen race mogelijkheden waren, ging Tom de strijd aan in het digitale TCR Europe 2020 kampioenschap. Tom Coronel laat weten: “SIM racen is hot. Tot voor kort was ik er niet zo van en richtte ik mij met name op de analoge manier van racen.” Toch is de SIM niet helemaal onbekend voor Tom, twee jaar geleden heeft hij een SIM aangeschaft om het links remmen beter onder de knie te krijgen. Tom heeft de SIM TCR competitie niet afgemaakt, omdat de coureurs weer het circuit op mochten.

Kort maar krachtig seizoen

Door COVID-19 stond Tom Coronel pas eind augustus aan de start van TCR Europe met zijn Honda Civic Type R, ingezet bij het gerenommeerde Belgische team Boutsen Ginion Racing. Daarnaast maakte hij begin september in het WTCR met het Belgische team Comtoyou Racing zijn aantrede in een Audi RS 3 LMS.

Doordat de competities pas in de tweede helft van 2020 zijn begonnen, werd het een kort maar krachtig seizoen voor Tom Coronel. Zijn focus lag op het WTCR, wat betekende dat hij maar drie TCR Europe wedstrijden kon racen. Toch sprokkelde Tom de nodige punten in TCR Europe binnen. In de laatste TCR Europe race werd Coronel benoemt tot snelste Honda-rijder en best geklasseerde Honda-rijder. Tom vertelt: “Ik heb het goed naar mijn zin in deze serie, hoewel ik dit seizoen maar aan drie evenementen heb mee kunnen doen.”

500e toerwagenrace

Ondanks de volle agenda van Coronel, wist hij in het WTCR twee keer de prijs voor privérijder te pakken. Daarnaast werd hij één keer 1e op de Slovakiaring. Uiteindelijk werd Tom 11e in het totaalklassement in het WTCR.

 In het laatste raceweekend van het WTCR sluit Tom Coronel dit bijzondere seizoen af met zijn 500e toerwagenrace tijdens zijn derde race op het circuit van Motorland Aragón in Spanje. Op naar 2021!

Nieuwe auto voor Tom Coronel

In het tweede seizoen van het FIA WTCR verschijnt Tom Coronel in een door het Belgische ComtoyouRacing ingeschreven CUPRA TCR aan de start. Dat het nieuwe seizoen opnieuw een uiterste concurrerend startveld kent onderstreept het FIA WTCR met de #supergrid.

 

Tom gaat onder de bijnaam “The Showman” van start

Alle rijders zijn door de organisatie gevraagd om een nickname te bedenken. Voor Tom is dit “The Showman” geworden. “Bij de overgang van de WTCC naar de huidige WTCR werd er door de organisatie een video gepresenteerd en daarin noemden ze mij ‘The Showman’. Daar kan ik prima mee leven. Ik ben eigenlijk altijd positief gestemd, extrovert en wel in voor wat gekkigheid. Maar dan wel met een serieuze ondertoon!”, vertelt Tom lachend.

Seizoen start opnieuw op stratencircuit Marrakesh

Net als vorig jaar wordt ook dit seizoen de eerste WTCR race verreden op het stratencircuit van Marrakesh. Een baan die Tom goed ligt! En dat blijkt, want dit seizoen weet Tom direct zijn eerste WK punten binnen te halen. Het binnenhalen van die felbegeerde WK punten lukte ook tijdens het tweede en derde raceweekend op respectievelijk de Hungaroring en de Slovakia Ring. Zijn thuisrace op Zandvoort bracht Tom echter niet waar hij op had gehoopt. “Natuurlijk had ik hier een beter resultaat neer willen zetten. Maar de onderlinge verschillen zijn klein, het is niet voor niets een Wereldkampioenschap. De mannen en teams die hier aan deelnemen hebben bewezen iets te kunnen en dat verklaart ook de uiterst kleine verschillen”, constateert Tom.

Tom Coronel enthousiast over WTCR 2018

Het FIA WTCC bestaat niet langer en krijgt in 2018 een vervolg met de komst van het FIA WTCR. Hierbij is het WTCC samengegaan met de TCR series. Een ontwikkeling die Tom alleen maar toejuicht. “De auto’s zijn heel strijdlustig, er doen veel verschillende merken mee, het is veel gelijker. En het is weer echt touringcarracen. Je kunt weer echt hangen, trekken en duwen. En dat is toch wel iets waar ik enthousiast van wordt.”

Tom gaat de strijd aan in de Honda Civic TCR

Afgelopen jaar reed Tom in het TCR Benelux al een aantal wedstrijden met de Honda Civic. Dit jaar zal hij in dezelfde auto van start gaan in het WTCR voor het team van Boutsen Ginion. Teamgenoot wordt de Portugese Tiago Monteiro, die al sinds 2012 als fabrieksrijder actief is voor Honda.

 

Behalen van WK punten lastiger in WTCR

Doel van het WTCR is om het hoogste niveau van de toerwagenracerij nog competitiever te maken. De onderlinge verschillen worden zo klein mogelijk gehouden door de Balance of Performance. En dat is te merken, want een paar tienden van een seconden verschil in de kwalificatie kan direct een aantal plaatsen verschil maken. Toch weet Tom tijdens het eerste WTCR weekend in Marokko direct zijn eerst WK punt te scoren met een mooie 10e plaats.

 

Kleine onderlinge verschillen, wisselende resultaten

Ook in de daarop volgende raceweekenden weet Tom meerdere WK punten binnen te halen. Zo ook tijdens zijn thuisrace op Zandvoort. Daar wist Tom tijdens de eerste race namelijk te eindigen op een mooie 7e plaats. Maar ook hier merkt Tom opnieuw hoe competitief de klasse is. “Tijdens de kwalificatie zou ik drie runs maken, maar in de eerste twee had ik veel last met verkeer op de baan en in de derde maakte ik zelf een foutje. Dan zie je gelijk weer hoe klein de tijdverschillen zijn, want nu stond ik voor de beide races op een 22e plaats”

 

Moeizaam seizoenseinde voor Coronel

Ook op de Slovakiaring weet Tom met een mooie 7e en 8e plek WK punten binnen te halen. In de raceweekenden die daar op volgen heeft Tom het geluk echter niet aan zijn zijde. Van uitval door technische problemen tot een crash, het seizoenseinde verloopt niet vlekkeloos. Hopelijk is Tom er volgend jaar weer bij, om in het tweede seizoen van het WTCR zijn kansen te doen keren!

“Same, Same” voor Coronel in WTCC 2017

Dezelfde WTCC raceklasse, hetzelfde ROAL Motorsport Team, dezelfde Chevrolet Cruze, dezelfde livery en natuurlijk ook weer de ERU Prestige kaashelm; voor Tom Coronel kent zijn volgende WTCC seizoen weinig verrassingen. Een prima basis om weer deel te nemen aan de strijd om het kampioenschap!

 

Tweede raceweekend lijkt eerste podiumplaats te brengen

In het tweede raceweekend van het seizoen lijkt Monza het eerste circuit te worden waar Tom dit jaar een prijs pakt. Met een 10e tijd in de kwalificatie zorgt de omgekeerde startvolgorde er voor dat Tom vooraan start bij de eerste race. Helaas sloeg bij de start zijn motor af en kon Tom zijn goede uitgangspositie niet omzetten in een podiumplaats.

 

Zware crash tijdens WTCC Vila Real

Ook het stratencircuit van het Portugese Vila Real is Tom dit jaar niet goedgezind. In de eerste vrije training zorgde een zware crash voor een abrupt einde van zijn raceweekend. “In de vierde ronde van de training kwam ik met hoge snelheid aanrijden en moest voor het perkje rechtsaf. Op het moment van remmen gebeurde er van alles onder de auto, maar remmen deed hij niet. Ik schoof op hoge snelheid door een perk, een barrière en kwam tot stilstand tegen een daar geparkeerd staande ambulance. Echt met een enorme klap die, zo bleek later, werd veroorzaakt door het afbreken van de vijf bouten van het linker voorwiel.”, aldus Tom.

 

Verdiende podiumplek in Macau

Het iconische stratencircuit van Macau zorgde voor een hoogtepunt in Tom’s seizoen. Door zich als 8e te kwalificeren, startte hij in de eerste race vanaf de eerste startrij. Die positie liet Tom zich niet ontglippen en hij wist dan ook – in de voortijdig beëindigde race – achter Bennani als tweede te eindigen. “Mooi dat dit aan het einde van het seizoen toch gelukt is! We waren er dit seizoen een aantal keren dichtbij, maar dan ging er iets mis. Deze tweede plaats is mooi voor het team, maar natuurlijk ook voor mezelf!”

“Het beste er van gemaakt”

Het seizoen bleek al met al moeizamer dan vooraf verwacht. “Mijn auto is vier jaar oud en werd niet meer verder ontwikkeld. Dat maakt het lastig, zeker als je kijkt naar de andere teams waar de auto’s wel steeds een stapje harder gaan.” Tom is er echter van overtuigd dat hij samen met het team alles uit de auto heeft weten te halen wat er in zat. Hij kijkt dan ook niet ontevreden terug. Nu op naar het volgende seizoen, waar het WTCC verandert in het WTCR. Tom kennende gaat hij er alles aan doen om ook daar weer aan de start te verschijnen.

“Mister WTCC” opnieuw van start in WTCC

Ook in 2016 lukt het Tom Coronel weer om uit te komen op het hoogste niveau van de toerwagenracerij. Samen met het Italiaanse ROAL Motosport, waar de ERU Prestige coureur dit jaar de enige rijder is, probeert Tom om zo hoog mogelijk in het kampioenschap voor privérijders te eindigen. Uiteraard is het opnieuw behalen van de Privateer Cup voor teams ook een doel.

 

Wijzigingen in WTCC regelement positief voor Coronel

Ook dit jaar zijn er weer een aantal veranderingen in het reglement. Zo blijft de omgekeerde startvolgorde bestaan, maar geldt dit voortaan voor de eerste race. “Dat is positief! Ik probeer vaak rond P9 of P10 te kwalificeren, zodat ik bij de tweede race op de eerste startrij sta. Maar dan moet je wel de eerste race nog overleven. Nu is dat dus andersom en dat biedt mij zeker meer kans op punten.”, aldus Tom.

 

Winst voor Coronel in Marrakesh

Na een goede seizoenstart vallen op het stratencircuit van Marrakesh de puzzelstukjes op hun plaats. Op deze baan in Marokko, die hem net als andere stratencircuits goed ligt, wist Tom tijdens de eerste race regerend WTCC kampioen José-Maria Lopez achter zich te houden en als eerste te finishen. “Supergoed en mooi voor het hele team!”, aldus Tom.

Meer podiumplaatsen voor Coronel

Dat Coronel een lekker seizoen draait, blijkt ook in Portugal. Op het stratencircuit van Vila Real weet Tom zijn tweede winst van het seizoen te behalen. In Argentinië laat Tom zien dat ook de zomerstop hem niet uit zijn goede flow weet te halen, want hier rijdt Tom naar een mooie tweede plaats. In de laatste 3 races van het seizoen zitten er geen podiumplaatsen meer in, maar Tom kan terugkijken op een geslaagd seizoen.

Tom Coronel met ERU Prestige helm in WTCC

In 2015 verschijnt Tom Coronel voor het eerst aan de start van het WTCC met de ERU Prestige kaashelm. Met een totaal van 277 races op EK- en WK-niveau is Tom Coronel één van de meest ervaren coureurs in het WTCC. Helaas is dat in deze uiterst competitieve raceklasse geen garantie voor succes. Maar wie denkt dat dit Tom ontmoedigt, kent hem nog niet!

Moeizame start van het seizoen

Het seizoen startte voor Tom moeizaam in Argentinië. Na een prima kwalificatie moest hij in race 1 de pits in vanwege vermogensverlies. Een uitstapje naast de baan betekende een voortijdige einde van race 2. “Een rommelig begin van het seizoen, maar wel met het gevoel dat wij er bij zitten.”, aldus de ERU Prestige coureur. Helaas kon hij in het tweede raceweekend op het stratencircuit van Marrakesh het tij nog niet keren. In beide races werd hij helaas uitgeschakeld door aanvaringen met andere coureurs.

 

Tom herpakt zich

Na Marrakesh heeft Tom de stijgende lijn te pakken. Op de Hongaarse Hungaroring weet Tom zelfs naar het podium te rijden met een mooie tweede plek. Er volgen een aantal prima raceweekenden waar Tom vaak rond de 10e plaats finisht. In de laatste race van het seizoen, In Qatar, de laatste race van het seizoen, lonkt bovendien nog een podiumplaats door een vertrek vanaf de tweede plaats in race 2. Een lekkende oliekoeler gooide echter roet in het eten.

 

Vooruitkijken naar 2016

Toch kon Tom het seizoen afsluiten met een prijs. Samen met teamgenoot Tom Chilton wist hij voor ROAL Motorsport het kampioenschap voor privé-teams te winnen. “Mijn taak is nu om mijn deelname aan WTCC 2016 voor elkaar te krijgen”, vertelt een gemotiveerde Tom. “Dit is de klasse waar ik thuishoor. Dit seizoen was niet mijn beste, er zit meer in. Ik kan niet wachten om dat volgend seizoen te bewijzen.”