Tom Coronel

In 2015 verschijnt Tom Coronel voor het eerst aan de start van het WTCC met de ERU Prestige kaashelm. Ook in 2016 en 2017 racet Tom in het WTCC, maar in 2018 wordt deze klasse vervangen door het WTCR. Momenteel verschijnt Tom Coronel in TCR Europe, het WTCR én in de zwaarste rally ter wereld: Dakar.

2020
2019
2018
2017
2016
2015

Een bijzonder 31ste seizoen voor Tom Coronel

Tom Coronel startte begin 2020 zijn 31ste raceseizoen samen met zijn broer Tim Coronel in Saoedi-Arabië. De gebroeders kwamen de etappes van Dakar goed door en lieten zelfs weten dat het hun beste finish ooit was. Na thuiskomst maakte Tom Coronel zich op voor TCR Europe en het WTCR. Dat de planning door COVID-19 er voor 2020 anders uit zou komen te zien, wist niemand.

Tom Coronel gaat SIM racen

In een voorjaar en zomer waarbij weinig tot geen race mogelijkheden waren, ging Tom de strijd aan in het digitale TCR Europe 2020 kampioenschap. Tom Coronel laat weten: “SIM racen is hot. Tot voor kort was ik er niet zo van en richtte ik mij met name op de analoge manier van racen.” Toch is de SIM niet helemaal onbekend voor Tom, twee jaar geleden heeft hij een SIM aangeschaft om het links remmen beter onder de knie te krijgen. Tom heeft de SIM TCR competitie niet afgemaakt, omdat de coureurs weer het circuit op mochten.

Kort maar krachtig seizoen

Door COVID-19 stond Tom Coronel pas eind augustus aan de start van TCR Europe met zijn Honda Civic Type R, ingezet bij het gerenommeerde Belgische team Boutsen Ginion Racing. Daarnaast maakte hij begin september in het WTCR met het Belgische team Comtoyou Racing zijn aantrede in een Audi RS 3 LMS.

Doordat de competities pas in de tweede helft van 2020 zijn begonnen, werd het een kort maar krachtig seizoen voor Tom Coronel. Zijn focus lag op het WTCR, wat betekende dat hij maar drie TCR Europe wedstrijden kon racen. Toch sprokkelde Tom de nodige punten in TCR Europe binnen. In de laatste TCR Europe race werd Coronel benoemt tot snelste Honda-rijder en best geklasseerde Honda-rijder. Tom vertelt: “Ik heb het goed naar mijn zin in deze serie, hoewel ik dit seizoen maar aan drie evenementen heb mee kunnen doen.”

500e toerwagenrace

Ondanks de volle agenda van Coronel, wist hij in het WTCR twee keer de prijs voor privérijder te pakken. Daarnaast werd hij één keer 1e op de Slovakiaring. Uiteindelijk werd Tom 11e in het totaalklassement in het WTCR.

 In het laatste raceweekend van het WTCR sluit Tom Coronel dit bijzondere seizoen af met zijn 500e toerwagenrace tijdens zijn derde race op het circuit van Motorland Aragón in Spanje. Op naar 2021!

Nieuwe auto voor Tom Coronel

In het tweede seizoen van het FIA WTCR verschijnt Tom Coronel in een door het Belgische ComtoyouRacing ingeschreven CUPRA TCR aan de start. Dat het nieuwe seizoen opnieuw een uiterste concurrerend startveld kent onderstreept het FIA WTCR met de #supergrid.

 

Tom gaat onder de bijnaam “The Showman” van start

Alle rijders zijn door de organisatie gevraagd om een nickname te bedenken. Voor Tom is dit “The Showman” geworden. “Bij de overgang van de WTCC naar de huidige WTCR werd er door de organisatie een video gepresenteerd en daarin noemden ze mij ‘The Showman’. Daar kan ik prima mee leven. Ik ben eigenlijk altijd positief gestemd, extrovert en wel in voor wat gekkigheid. Maar dan wel met een serieuze ondertoon!”, vertelt Tom lachend.

Seizoen start opnieuw op stratencircuit Marrakesh

Net als vorig jaar wordt ook dit seizoen de eerste WTCR race verreden op het stratencircuit van Marrakesh. Een baan die Tom goed ligt! En dat blijkt, want dit seizoen weet Tom direct zijn eerste WK punten binnen te halen. Het binnenhalen van die felbegeerde WK punten lukte ook tijdens het tweede en derde raceweekend op respectievelijk de Hungaroring en de Slovakia Ring. Zijn thuisrace op Zandvoort bracht Tom echter niet waar hij op had gehoopt. “Natuurlijk had ik hier een beter resultaat neer willen zetten. Maar de onderlinge verschillen zijn klein, het is niet voor niets een Wereldkampioenschap. De mannen en teams die hier aan deelnemen hebben bewezen iets te kunnen en dat verklaart ook de uiterst kleine verschillen”, constateert Tom.

Tom Coronel enthousiast over WTCR 2018

Het FIA WTCC bestaat niet langer en krijgt in 2018 een vervolg met de komst van het FIA WTCR. Hierbij is het WTCC samengegaan met de TCR series. Een ontwikkeling die Tom alleen maar toejuicht. “De auto’s zijn heel strijdlustig, er doen veel verschillende merken mee, het is veel gelijker. En het is weer echt touringcarracen. Je kunt weer echt hangen, trekken en duwen. En dat is toch wel iets waar ik enthousiast van wordt.”

Tom gaat de strijd aan in de Honda Civic TCR

Afgelopen jaar reed Tom in het TCR Benelux al een aantal wedstrijden met de Honda Civic. Dit jaar zal hij in dezelfde auto van start gaan in het WTCR voor het team van Boutsen Ginion. Teamgenoot wordt de Portugese Tiago Monteiro, die al sinds 2012 als fabrieksrijder actief is voor Honda.

 

Behalen van WK punten lastiger in WTCR

Doel van het WTCR is om het hoogste niveau van de toerwagenracerij nog competitiever te maken. De onderlinge verschillen worden zo klein mogelijk gehouden door de Balance of Performance. En dat is te merken, want een paar tienden van een seconden verschil in de kwalificatie kan direct een aantal plaatsen verschil maken. Toch weet Tom tijdens het eerste WTCR weekend in Marokko direct zijn eerst WK punt te scoren met een mooie 10e plaats.

 

Kleine onderlinge verschillen, wisselende resultaten

Ook in de daarop volgende raceweekenden weet Tom meerdere WK punten binnen te halen. Zo ook tijdens zijn thuisrace op Zandvoort. Daar wist Tom tijdens de eerste race namelijk te eindigen op een mooie 7e plaats. Maar ook hier merkt Tom opnieuw hoe competitief de klasse is. “Tijdens de kwalificatie zou ik drie runs maken, maar in de eerste twee had ik veel last met verkeer op de baan en in de derde maakte ik zelf een foutje. Dan zie je gelijk weer hoe klein de tijdverschillen zijn, want nu stond ik voor de beide races op een 22e plaats”

 

Moeizaam seizoenseinde voor Coronel

Ook op de Slovakiaring weet Tom met een mooie 7e en 8e plek WK punten binnen te halen. In de raceweekenden die daar op volgen heeft Tom het geluk echter niet aan zijn zijde. Van uitval door technische problemen tot een crash, het seizoenseinde verloopt niet vlekkeloos. Hopelijk is Tom er volgend jaar weer bij, om in het tweede seizoen van het WTCR zijn kansen te doen keren!

“Same, Same” voor Coronel in WTCC 2017

Dezelfde WTCC raceklasse, hetzelfde ROAL Motorsport Team, dezelfde Chevrolet Cruze, dezelfde livery en natuurlijk ook weer de ERU Prestige kaashelm; voor Tom Coronel kent zijn volgende WTCC seizoen weinig verrassingen. Een prima basis om weer deel te nemen aan de strijd om het kampioenschap!

 

Tweede raceweekend lijkt eerste podiumplaats te brengen

In het tweede raceweekend van het seizoen lijkt Monza het eerste circuit te worden waar Tom dit jaar een prijs pakt. Met een 10e tijd in de kwalificatie zorgt de omgekeerde startvolgorde er voor dat Tom vooraan start bij de eerste race. Helaas sloeg bij de start zijn motor af en kon Tom zijn goede uitgangspositie niet omzetten in een podiumplaats.

 

Zware crash tijdens WTCC Vila Real

Ook het stratencircuit van het Portugese Vila Real is Tom dit jaar niet goedgezind. In de eerste vrije training zorgde een zware crash voor een abrupt einde van zijn raceweekend. “In de vierde ronde van de training kwam ik met hoge snelheid aanrijden en moest voor het perkje rechtsaf. Op het moment van remmen gebeurde er van alles onder de auto, maar remmen deed hij niet. Ik schoof op hoge snelheid door een perk, een barrière en kwam tot stilstand tegen een daar geparkeerd staande ambulance. Echt met een enorme klap die, zo bleek later, werd veroorzaakt door het afbreken van de vijf bouten van het linker voorwiel.”, aldus Tom.

 

Verdiende podiumplek in Macau

Het iconische stratencircuit van Macau zorgde voor een hoogtepunt in Tom’s seizoen. Door zich als 8e te kwalificeren, startte hij in de eerste race vanaf de eerste startrij. Die positie liet Tom zich niet ontglippen en hij wist dan ook – in de voortijdig beëindigde race – achter Bennani als tweede te eindigen. “Mooi dat dit aan het einde van het seizoen toch gelukt is! We waren er dit seizoen een aantal keren dichtbij, maar dan ging er iets mis. Deze tweede plaats is mooi voor het team, maar natuurlijk ook voor mezelf!”

“Het beste er van gemaakt”

Het seizoen bleek al met al moeizamer dan vooraf verwacht. “Mijn auto is vier jaar oud en werd niet meer verder ontwikkeld. Dat maakt het lastig, zeker als je kijkt naar de andere teams waar de auto’s wel steeds een stapje harder gaan.” Tom is er echter van overtuigd dat hij samen met het team alles uit de auto heeft weten te halen wat er in zat. Hij kijkt dan ook niet ontevreden terug. Nu op naar het volgende seizoen, waar het WTCC verandert in het WTCR. Tom kennende gaat hij er alles aan doen om ook daar weer aan de start te verschijnen.

“Mister WTCC” opnieuw van start in WTCC

Ook in 2016 lukt het Tom Coronel weer om uit te komen op het hoogste niveau van de toerwagenracerij. Samen met het Italiaanse ROAL Motosport, waar de ERU Prestige coureur dit jaar de enige rijder is, probeert Tom om zo hoog mogelijk in het kampioenschap voor privérijders te eindigen. Uiteraard is het opnieuw behalen van de Privateer Cup voor teams ook een doel.

 

Wijzigingen in WTCC regelement positief voor Coronel

Ook dit jaar zijn er weer een aantal veranderingen in het reglement. Zo blijft de omgekeerde startvolgorde bestaan, maar geldt dit voortaan voor de eerste race. “Dat is positief! Ik probeer vaak rond P9 of P10 te kwalificeren, zodat ik bij de tweede race op de eerste startrij sta. Maar dan moet je wel de eerste race nog overleven. Nu is dat dus andersom en dat biedt mij zeker meer kans op punten.”, aldus Tom.

 

Winst voor Coronel in Marrakesh

Na een goede seizoenstart vallen op het stratencircuit van Marrakesh de puzzelstukjes op hun plaats. Op deze baan in Marokko, die hem net als andere stratencircuits goed ligt, wist Tom tijdens de eerste race regerend WTCC kampioen José-Maria Lopez achter zich te houden en als eerste te finishen. “Supergoed en mooi voor het hele team!”, aldus Tom.

Meer podiumplaatsen voor Coronel

Dat Coronel een lekker seizoen draait, blijkt ook in Portugal. Op het stratencircuit van Vila Real weet Tom zijn tweede winst van het seizoen te behalen. In Argentinië laat Tom zien dat ook de zomerstop hem niet uit zijn goede flow weet te halen, want hier rijdt Tom naar een mooie tweede plaats. In de laatste 3 races van het seizoen zitten er geen podiumplaatsen meer in, maar Tom kan terugkijken op een geslaagd seizoen.

Tom Coronel met ERU Prestige helm in WTCC

In 2015 verschijnt Tom Coronel voor het eerst aan de start van het WTCC met de ERU Prestige kaashelm. Met een totaal van 277 races op EK- en WK-niveau is Tom Coronel één van de meest ervaren coureurs in het WTCC. Helaas is dat in deze uiterst competitieve raceklasse geen garantie voor succes. Maar wie denkt dat dit Tom ontmoedigt, kent hem nog niet!

Moeizame start van het seizoen

Het seizoen startte voor Tom moeizaam in Argentinië. Na een prima kwalificatie moest hij in race 1 de pits in vanwege vermogensverlies. Een uitstapje naast de baan betekende een voortijdige einde van race 2. “Een rommelig begin van het seizoen, maar wel met het gevoel dat wij er bij zitten.”, aldus de ERU Prestige coureur. Helaas kon hij in het tweede raceweekend op het stratencircuit van Marrakesh het tij nog niet keren. In beide races werd hij helaas uitgeschakeld door aanvaringen met andere coureurs.

 

Tom herpakt zich

Na Marrakesh heeft Tom de stijgende lijn te pakken. Op de Hongaarse Hungaroring weet Tom zelfs naar het podium te rijden met een mooie tweede plek. Er volgen een aantal prima raceweekenden waar Tom vaak rond de 10e plaats finisht. In de laatste race van het seizoen, In Qatar, de laatste race van het seizoen, lonkt bovendien nog een podiumplaats door een vertrek vanaf de tweede plaats in race 2. Een lekkende oliekoeler gooide echter roet in het eten.

 

Vooruitkijken naar 2016

Toch kon Tom het seizoen afsluiten met een prijs. Samen met teamgenoot Tom Chilton wist hij voor ROAL Motorsport het kampioenschap voor privé-teams te winnen. “Mijn taak is nu om mijn deelname aan WTCC 2016 voor elkaar te krijgen”, vertelt een gemotiveerde Tom. “Dit is de klasse waar ik thuishoor. Dit seizoen was niet mijn beste, er zit meer in. Ik kan niet wachten om dat volgend seizoen te bewijzen.”