Smeerkaas

De smeerkazen van ERU zijn gemaakt van de beste kazen en geschikt voor ieder moment van de dag. Of het nu voor ontbijt, lunch, borrel of diner is. Met de verschillende smeerkazen van ERU kan je eindeloos blijven variëren. Smeerkaas voor elk moment van de dag.

Wat is smeerkaas?

Smeerkaas is een smeltkaas dat vaak gebruikt wordt op brood, in gerechten of als dip. De basis ingrediënten van smeerkaas zijn natuurlijk kaas, water en smeltzouten.

De oorsprong van smeerkaas

In 1911 werd smeerkaas voor het eerst geproduceerd door de Zwitser Walter Gerber in de stad Thun. In de jaren 20 van de vorige eeuw zocht de oprichter van ERU, de heer Egbert Ruijs (E RU), naar methodes om kaas te smelten. Na succesvolle experimenten, werd in 1938 de eerste fabriek geopend, waar het mogelijk was om op grote schaal smeerkaas te produceren.

Hoe wordt smeerkaas gemaakt?

Tijdens je ontbijt, lunch of diner geniet je van onze ERU smeerkaas, maar hoe maken we onze smeerkaas nu eigenlijk precies? En waar is smeerkaas van gemaakt?

Onze smeerkaas wordt gemaakt van echte kaas en daar is vooral melk voor nodig. De melk wordt geconcentreerd en gepasteuriseerd. Met pasteuriseren verhit je de melk kort, waardoor bacteriën onschadelijk worden.

Begin van kaas

Hierna wordt er stremsel en zuursel toegevoegd. De eiwitten, vetten en mineralen klonteren daardoor samen waardoor de melk dikker wordt. Zuursel geeft kaas een lekkere smaak en zorgt ervoor dat kaas langer houdbaar blijft. Wanneer de melk dik genoeg is, wordt deze tot kleine, witte korrels gesneden. Dit heet de ‘wrongel’. Vanaf dit moment is het kaas.

Kaas maken

De kaas wordt vervolgens in een kaasvat geperst. Het vocht wordt afgeperst, waardoor de kaas hard wordt. Als de kaas lang genoeg onder de pers staat, gaat de kaas in een pekelbad. Het pekelen trekt zout in de kaas en zorgt voor extra houdbaarheid en smaak. Door te rijpen, krijgt de kaas een kaassmaak. De kaas is klaar.

Maar hoe wordt het nu smeerkaas?

De harde kaas malen we in onze kaasfabriek fijn tot een romig geheel. Hier voegen we water en smeltzouten aan toe. Bij het creëren van een smaakvariant voegen we extra ingrediënten toe zoals sambal of kruiden. Het mengsel van kaas, water, smeltzouten en eventueel extra ingrediënten wordt verhit en daarna vullen we de kuipjes en sluiten we ze met het bekende ERU folie. Is het kuipje afgekoeld? Dan is de smeerkaas klaar!

Wat zit er in smeerkaas?

Kaas natuurlijk! Voor elke smaakvariant zoeken we de lekkerste kazen uit, zodat we hier heerlijke smeerkaas van kunnen maken. Zo wordt er voor ERU Goudkuipje een andere kaas geselecteerd dan voor bijvoorbeeld ERU Prestige.

Welke soorten smeerkaas zijn er?

Goudse kaas
ERU Goudkuipje maken we van de beste Goudse kazen. Vol van smaak en heerlijk roomzacht. Voor onze light smeerkaas voegen we een vleugje frisse yoghurt toe

24 maanden gerijpte brokkelkaas
Voor onze ERU Prestige smeerkaas gebruiken we 24 maanden gerijpte brokkelkaas. Dit geeft deze smeerkaas een unieke krachtige smaak.

Roquefort AOP
Onze roomzachte blauwschimmelsmeerkaas maken we van Roquefort AOP. Een Franse blauwschimmelkaas, die de ‘koning onder de blauwaderkazen’ genoemd wordt.

Cheddar plakjes kaas
En ja, cheddar hebben we ook! Voor onze ERU Slices Cheddar gebruiken we de beste cheddar kaas, de plakken smelten makkelijk en hebben een roomzachte textuur.

Smaakvarianten
De lekkerste kwaliteitskazen vormen de basis van onze smeerkaas. Daarnaast zorgen we voor verschillende en verrassende smaakvarianten. Bijvoorbeeld sambal voor extra pit, olijf en tomaat voor een mediterrane smaak of onze light smeerkaas met frisse bieslook.

Hoelang is smeerkaas houdbaar buiten de koelkast?

Onze smeerkaas moet je in de koelkast bewaren. Alleen wanneer je de kaas in de koelkast bewaart, kunnen wij onze houdbaarheidsdatum garanderen. Het is geen probleem als de kuipjes even buiten de koeling komen, bijvoorbeeld wanneer je bij de supermarkt vandaan komt. Het is daarbij wel belangrijk dat de kaas dan niet te warm wordt (bijvoorbeeld wanneer je dit in de auto zou laten staan). Zet de smeerkaas zo snel mogelijk weer in de koelkast.

Hoelang is smeerkaas na openen houdbaar?

Na openen kun je onze smeerkaas in de koelkast nog ongeveer 7 dagen bewaren. Let wel op dat je altijd schoon bestek gebruikt om de kaas te smeren. Zo voorkom je de kans op zogeheten “nabesmetting”.

Tip: heerlijke recepten met smeerkaas

Zin om eens een lekker broodje of recept met één van onze kazen te maken? Probeer dan onderstaande recepten met onze smeerkaas.

Rustieke boterham met roomzachte smeerkaas

Zin in een voedzame boterham? Ga voor deze rustieke boterham met ERU Goudkuipje Naturel, courgette, appel, venkel en tuinkers. Smakelijk!

Verse tagliatelle met smeerkaas

Voedzaam én lekker: deze verse tagliatelle met hamblokjes, spinazie, champignons, trostomaten en pijnboompitten. Maak dit heerlijke gerecht af met de zachte smaak van ERU Balans Naturel. Eet smakelijk!

Tuna melt tosti met cheddarkaas

Verwen jezelf of je gasten met deze tuna melt tosti met cheddar kaas, lente-ui, rode peper, tomaat en limoen. Houd je meer van een pittige tuna melt tosti? Varieer dan eens met ERU Slices Cheddar Sambal.