Maarten Meiners

Sinds 2011 slalomt Maarten Meiners met zijn gele kaashelm de bergen af. Maarten is meervoudig Nederlands kampioen alpine skiën. Daarnaast heeft Maarten de afgelopen jaren mooie prestaties neergezet op het EK en WK. Zijn doel? Meedoen aan de Olympische Spelen in 2022 in Peking.

2021 - 2020
2019 - 2020
2018 - 2019
2017 - 2018
2016 - 2017
2015 - 2016
2014 - 2015
2013 - 2014
2012 - 2013
2011 - 2012
2010 - 2011

Maarten Meiners schrijft geschiedenis: hij behaalt als eerste Nederlander World Cup-punten

Het seizoen begon onzeker. Niet alleen COVID-19 speelde hierin een rol, maar ook de wisselende sneeuwcondities. Zowel tijdens voorbereidende trainingen als de wedstrijden werd er geswitcht van pistes.  Deze plotselinge veranderingen haalde Maarten niet uit zijn focus. Hij wist zelfs als eerste Nederlander ooit World Cup-punten mee naar huis te nemen!

Maartens doel: behalen van de top 30 wereldwijd

Vorig seizoen heeft Maarten zich van zijn sterkste kant laten zien en startte daarom seizoen 2020-2021 op plek 48 op de wereldranglijst op de reuzenslalom. Op 18 oktober 2020 trapte Maarten het seizoen af met een World Cup reuzenslalom in Sölden. In de eerste run finishte hij op plek 51 en was daarmee helaas niet gekwalificeerd voor run 2. Geen goede start, maar het seizoen was pas net begonnen en er stonden nog veel wedstrijden op de planning.

Op 7 december 2020 stond Maarten aan de start van zijn tweede World Cup reuzenslalom. Hij  liet zich niet door zijn voorgaande prestatie uit het veld slaan. Verre van zelfs! Maarten liet een topprestatie zien. In Santa Catarina behaalde hij plek 24 in de eerste run en kwalificeerde zich daarmee voor de tweede run. In de tweede run behaalde Maarten plek 26 in de World Cup reuzenslalom. Met deze prestatie schrijft Maarten Meiners geschiedenis. Hij is de eerste Nederlandse alpine skiër die World Cup-punten binnenhaalt! “Dit is een fantastische mijlpaal en een hoogtepunt in mijn ski carrière ”, laat Maarten weten.

In januari en februari 2021 stond Maarten vlak na zijn opmerkelijke prestatie zelfverzekerd aan de start van de opvolgende World Cup-wedstrijden in Alta Badia, Abeldoden, Bansko en Kransjka Gora. Helaas mocht dit niet baten en wist hij zich niet te kwalificeren. Met zijn beste prestatie ooit op zak gaat Maarten er volgend jaar weer met volle moed tegenaan!

Het Europe Cup klassement

Skiseizoen 2020 -2021 nam Maarten deel aan het World Cup klassement en het Europe Cup klassement. Deze kampioenschapswedstrijden wisselden zich af tijdens het gehele seizoen. In tegenstelling tot de start van het World Cup klassement start Maarten met een goede prestatie in de Europe Cup. In de eerste twee wedstrijden op 2 en 3 december 2020 in Gurgl plaatst hij zichzelf in run 1 op plek 7 en run 2 op plek 11. In de negen opvolgende wedstrijden plaatste Maarten zich in elke wedstrijd in de top 10. Met als hoogtepunt plek 4 op de reuzenslalom in Berchtesgaden en plek 5 in Folgaria. Met deze resultaten behaalt Maarten een zesde plek in het Europe Cup klassement!

 

Maarten laat in seizoen 2019 – 2020 goede races zien!

Seizoen 2019 – 2020 werd in de zomer van 2019 afgetrapt in Nieuw-Zeeland met verschillende wedstrijden op de reuzenslalom en Super G. Op 27 augustus behaalde Maarten de 1ste plek op de reuzenslalom in de Australian New Zealand Cup. Een goed begin! Al was het hoogtepunt van deze zomer voor Maarten de 3e plek in Cardrona op de reuzenslalom, ook tijdens de Australian New Zealand Cup. Hier behaalde hij 18 punten, wat belangrijk is voor zijn plek op de wereldranglijst.

Dip kwam vroeg dit seizoen

Na de goede prestaties in Nieuw-Zeeland en Australië, behaalde Maarten terug in Europa minder goede resultaten. Maarten vertelt: “Ik had last van een dipje, ik moest weer opnieuw in vorm komen. Gelukkig herpakte ik me half december.”

Goed resultaat in Canada

Half december vloog Maarten naar Canada voor verschillende wedstrijden. Hier beleefde hij één van de hoogtepunten van dit seizoen: hij werd 1ste op de reuzenslalom in Nakiska. Deze winst is erg belangrijk geweest voor de startpositie in het wereldklassement. Daarnaast gaf het Maarten een boost, waardoor hij zijn vertrouwen weer terugkreeg.

Beste resultaat in Europa Cup

Terug in Europa behaald Maarten het beste resultaat in de Europa Cup tot nu toe: de 9e plek! Dit resultaat behaalde hij in Kirchberg op de reuzenslalom, waarbij hij de snelste tijd in de 2e run pakte. De rest van het seizoen lag de focus op de World Cup. Op 2 februari 2020 liet Maarten een goede race zien in Garmisch, de snelheid was goed, maar helaas ging het mis. Er kwam een ‘did not finish’ achter zijn naam. Maarten: “Ik was blij met mijn snelheid en de vooruitgang die ik heb geboekt. Ik had goede tussentijden en stond bij de laatste meting van de run 22ste, daarna ging het alsnog mis.”

Laatste run 2020

De laatste run die Maarten racete, voordat COVID-19 uitbrak, was op de World Cup waar hij aan de start van de reuzenslalom in Hinterstoder verscheen. Hij behaalde hier de 33e plek, wat voor hem het beste resultaat ooit was in een World Cup wedstrijd!

Maarten stapt over naar Team Global Racing

Na drie jaar met het Duitse team getraind te hebben, besluit Maarten over te stappen naar een nieuw team: Team Global Racing. Nadat in het seizoen 2017-2018 de serviceman en trainer in februari uitvielen, heeft Maarten de samenwerking met dit team opgezocht. Het contact met het team en de trainer verloopt erg goed. Trainer Paul Epstein, heeft Maarten al gelijk een stap verder kunnen helpen. Uiteindelijk is dit ook in de prestaties van het seizoen te zien.

Maarten behaalt 28e plek op de reuzenslalom in Äre

Maarten behaalde in Äre (Zweden) de 28ste plek op de reuzenslalom, wat nog nooit eerder tijdens deze discipline op een WK wedstrijd is voorgekomen. Ook de 31ste plaats op de Super G tijdens een WK is een prestatie die Maarten nog niet eerder had geleverd.

Naast de WK wedstrijden is Maarten ook erg actief geweest in de Europa Cup, waarbij hij op de disciplines reuzenslalom en Super G in totaal 8 keer in de top 30 is geëindigd. De beste prestatie werd geleverd tijdens de Super G in Sella Nevea (Italië), hier finishte Maarten als 14e. Dit was de eerste keer dat Maarten op de Super G in de top 15 eindigde.

 

Maarten start seizoen vroeg in Nieuw-Zeeland en Australië

Het seizoen van Maarten startte dit jaar al vroeg, in juli vertrok hij naar Nieuw-Zeeland en Australië om het seizoen te openen. Hier behaalde hij in Mt. Hutt (Nieuw-Zeeland) op de Super G de 1ste plaats. Ook op de reuzenslalom wist hij in Coronet Peak (Nieuw-Zeeland) de 3e plaats en in Mt. Hotham (Australië) de 4e plek te behalen. Aankomend seizoen (2019-2020) zal Maarten weer naar Australië en Nieuw Zeeland reizen om het seizoen te openen, dit was hem erg goed bevallen!

Maarten rankt voor het eerst in top 60 op wereldranglijst

Dit seizoen kon Maarten zich weer volledig focussen op zijn sportieve prestaties, omdat zijn rugblessure over was. Hij pakte tijdens de Nationale kampioenschappen van Slovenië op de reuzenslalom de 1ste plaats. Dat was niet zijn enige 1e plek dit seizoen. Ook tijdens een FIS race in Sälen (Zweden) en Reiteralm (Oostenrijk) behaalde hij op de reuzenslalom de 1ste plek. Mede door deze mooie prestaties rankt Maarten voor het eerst sinds zijn carrière in de top 60 van de wereldranglijst.

Maarten haalt voor het eerst punten op de Super G in de Europa Cup

De FIS race is Aal (Norwegen) heeft ook een grote rol gespeeld bij het behalen van de top 60 van de wereldranglijst. Maarten werd hier namelijk 2e op de reuzenslalom. Een ander hoogtepunt dit seizoen was dat Maarten voor het eerst punten behaalde op de Super G in de Europa Cup. Hij behaalde deze punten tijdens zijn race in Soldeu (Andorra) waar hij als 25ste finishte!

Maarten herpakt zich na rugblessure

De rugblessure die in het seizoen 2015-2016 een grote rol speelde, was dit seizoen nog niet helemaal verdwenen. Maarten zag dit seizoen als het jaar waarin hij zich weer moest herpakken, dit is ook in de prestaties terug te zien. Hij was nog niet helemaal op zijn oude niveau, maar hij had het wedstrijdritme weer ter pakken. Zo heeft hij dat seizoen ongeveer 35 – 40 wedstrijden geskied.

 

Maarten is dichtbij top 16 tijdens WK in St. Moritz

Dit seizoen kende Maarten naast de telleurstellingen rondom zijn rug ook een aantal hoogtepunten. Zo behaalde Maarten na de eerste run een top 30 plek tijdens het WK in St. Moritz op de reuzenslalom. Dit betekende dat hij de tweede run als 5e mocht starten. Doordat Maarten iets te direct op een stijl stuk kwam, ging hij onderuit.

Hierdoor had hij de tweede run ‘geen resultaat’. Ondanks de val, is Maarten wel tevreden over het risico dat hij nam. “Als je heel langzaam en rustig aan naar beneden skiet, dan heb je er ook niks aan. Ik moest wel risico nemen, ook omdat dit het eerste kwalificatie moment voor de top 16 voor de Olympische Spelen was.”, alsdus Maarten.

 

Maarten wordt Nederlands kampioen op de reuzenslalom

Daarnaast werd Maarten dit seizoen voor het eerst Nederlands kampioen op de reuzenslalom. Al jaren was Maarten de beste Nederlandse reuzenslalom skiër op de wereldranglijst, alleen kon Maarten het NK vaak niet meedoen. Tot seizoen 2016-2017, toen hij voor de eerste en tevens de laatste keer meedeed aan het Nederlands kampioenschap op de reuzenslalom.

Verder heeft Maarten dit seizoen vier keer een plek in de top 10 in de Far East Cup bemachtigd, met twee keer een 7e plek en één keer een 9e plek op de reuzenslalom. De 10e plek werd behaald op de Super G.

Maarten stijgt naar plek 67 op wereldranglijst, maar kamt met rugproblemen

Door de goede prestaties van vorig seizoen steeg Maarten naar plek 67 op de wereldranglijst. Helaas kon Maarten de goede lijn van vorig jaar niet doortrekken naar dit seizoen. Helaas kreeg Maarten met een vervelende rugblessure te maken. Ik moest veel rust houden en daardoor heb ik dat seizoen weinig kunnen skiën”, aldus Maarten.
Door veel met de fysiotherapeut en artsen van het Duitse team te overleggen, is uiteindelijk de oorzaak van de rugblessure ontdekt. Door stabilisatie trainingen en een andere manier van krachttraining, kon Maarten in de loop der tijd zijn programma weer oppakken.

Ook goede resultaten voor Maarten dit seizoen

Voor Maarten was dit al met al een moeilijk seizoen, al geeft hij zelf aan dat hij af en toe prima wedstrijd kon skiën. Zo werd hij weer Nederlands kampioen op de slalom en eindigde tijdens twee reuzenslalom races in de Europa Cup in de top 30!

Maarten Meiners sluit zich aan bij Duitse team

De afgelopen jaren trainde Maarten veel individueel, maar sinds dit seizoen is hij aangesloten bij het Duitse team. Maarten: “Door met het Duitse team te trainen denk ik dat ik zeker een stap heb gemaakt na vorig seizoen, waarbij ik toen ook al een aardige stap had gemaakt.”

Maarten wordt twee keer 1ste op de reuzenslalom in Reiteralm

Tijdens de FIS race op de reuzenslalom in Reiteralm (Oostenrijk) werd Maarten twee keer 1ste. Dit waren super belangrijke FIS punten en hebben er mede voor gezorgd dat Maarten in het seizoen 2015-2016 op plek 67 van de wereldranglijst kwam te staan. Wat ook heeft bijgedragen aan deze plek op de wereldranglijst zijn de vier Europa Cup wedstrijden op de reuzenslalom. Hij eindigde hier maar liefst vier keer in de top 30, met een tiende plek in Lelex, Frankrijk.

 

Maarten kamt met materiële problemen

Tijdens het WK in Vail / Beaver Creak (USA) kreeg Maarten te maken met een tegenvaller. Tijdens zijn race maakte hij een val, omdat hij zijn ski verloor. Dit betekent dat hij een ‘Did not finish’ achter zijn naam kreeg. “Ik weet nog goed dat ik toen heel goed aan het skiën was. In de trainingen was ik heel snel.”, aldus Maarten. In een aantal wedstrijden daarna gebeurde dit vaker, maar later bleek dat zijn skischoen niet helemaal goed was afgeslepen.

Maarten skiet voor het eerst meerdere Europa Cup wedstrijden

Maarten heeft in vorige seizoenen veel wedstrijden geskied voor de Nederlandse kampioenschappen, FIS races en wereld kampioenschappen. In dit seizoen heeft Maarten voor het eerst meerdere wedstrijden in de Europa Cup geskied. Bij drie wedstrijden op de reuzenslalom finishte Maarten in de top 30. In Oberjoch (Duitsland) werd hij zelfs 10e en in Borovets (Bulgarije) eindigde hij met een 11e plek nét buiten de top 10.

Verder was Maarten tijdens de Universiade in Italië wederom actief op de reuzenslalom en Super G, waarbij hij de 4e en 5e plek bemachtigde. “Dit was mijn TV debuut, omdat de wedstrijden van de Universiade op Eurosport werden uitgezonden. Helaas werd ik toen vierde waardoor ik net buiten een podiumplek viel!”

Al met al was dit, mede door de Europa Cup punten, een goed jaar!

Maartens sluit zijn laatste seizoen als junior goed af

In dit seizoen kwam Maarten voor het laatst als junior uit. Zijn carrière als junior sloot hij goed af met de 10e plek op de reuzenslalom op het WK voor junioren in Quebec (Canada)! Voor het eerst eindige Maarten tijdens een WK in de top 10.

 

Ook als senior boekt Maarten goede resultaten

Bij de senioren boekte Maarten mooie resultaten. In 2010-2011 was Maarten al een keer Nederlands kampioen geworden, omdat hij zowel op de slalom als reuzenslalom de 2e plek behaalde. Dit seizoen werd Maarten niet overall Nederlands kampioen, maar wist hij met één wedstrijd het kampioenschap te pakken.

Dat Maarten dit seizoen in vorm was, kunnen we zien aan de 20ste plek die hij behaalde op de super combinatie tijdens het WK in Schladming (Oostenrijk). Tot de dag van vandaag is dit zijn beste WK resultaat ooit. Op hetzelfde WK in Schladming behaalde Maarten ook de 37e plek op de reuzenslalom. Naast deze mooie prestaties verzamelde Maarten dit seizoen een mooi aantal FIS punten, omdat hij een aantal podiumplekken bemachtigde in onder andere Oberjoch, Otaki en Meribel.

De prestaties van Maarten tijdens dit seizoen laten doorschemeren welke kant hij op gaat, namelijk: De reuzenslalom en Super G!

Maarten behaalt 12e plek op de WK junioren in Roccaraso

Vorig seizoen werd Maarten voor het eerst Nederlands kampioen. Hij doet er alles aan om dit seizoen deze goede lijn door te trekken. En mét succes. Hij behaalt de 12e plek op het WK junioren op de reuzenslalom in Roccaraso, Italië. “Dit was destijds voor mij de beste prestatie ooit. Daarnaast was dit een evenaring van Harold de Man, die tot dan toe de beste Nederlandse prestatie op een WK voor junioren had neergezet. Het leukste was dat Harold toen ter tijd mijn trainer was”.

 

Maarten pakt dit seizoen een aantal podiumplekken

Daarnaast behaalde Maarten dit seizoen zowel in junioren als senioren wedstrijden een aantal podiumplekken bij FIS wedstrijden. Zo werd hij 1e op de reuzenslalom in Hinterreit (Oostenrijk) en behaalde hij ook bij een juniorenwedstrijd in Sulden (Italië) de 1e plek op de reuzenslalom.

Maarten Meiners voor het eerst Nederlands Kampioen

Op 11-jarige leeftijd skiede Maarten zijn eerste wedstrijd. Sindsdien is hij niet meer weg te denken van de piste. ERU Prestige is sinds 2011 trotse sponsor van Maarten en helpen wij hem zijn doelen te bereiken.

Van 2011 tot 2013 kwam Maarten uit voor junior als senior. In dit seizoen werd hij op 19-jarige leeftijd voor het eerst Nederlands kampioen. Hij eindigde zowel op de slalom als reuzenslalom op de 2e plaats en was daarmee overall de beste.

Daarnaast deed Maarten dit seizoen voor het eerst mee met een WK voor senioren, waarbij hij 2 keer in de top 60 eindigde.

Blog

Puntentelling en wereldranglijst, hoe werkt dit bij het alpineskiën?

Maarten Meiners is sinds 2008 professioneel alpineskiër en staat nu 48e op de wereldranglijst, zijn beste ‘ranking’ tot nu toe.

Lees meer