Puntentelling en wereldranglijst, hoe werkt dit bij het alpineskiën?

Maarten Meiners is sinds 2008 professioneel alpineskiër en staat nu 48e op de wereldranglijst, zijn beste ‘ranking’ tot nu toe. Een mooie uitgangspositie naar zijn doel: de top 30 van de wereld en de volgende Olympische Winterspelen in 2022. Maar welke wedstrijden zijn daarvoor belangrijk en hoe komt een wereldranglijst tot stand?

Soorten wedstrijden

Naast verschillende disciplines zijn er ook verschillende niveaus wedstrijden. World Cup (ofwel wereldbeker in het Nederlands) is het hoogste niveau voor de absolute wereldtop. Dit is een serie van ongeveer 40 wedstrijden (10 per discipline) gedurende het winterseizoen over de hele wereld, maar voornamelijk in de Alpen. Een niveau hieronder zijn de Continental Cup wedstrijden. Een serie in elk werelddeel, zoals European Cup, North-America Cup etc.. Daaronder vinden FIS-, Junior-FIS en ‘Entry-League’ wedstrijden plaats. Skiërs van alle nationaliteiten mogen aan alle wedstrijden meedoen en kunnen wisselen tussen de verschillende niveaus. Bij elke wedstrijd kunnen er FIS punten verdiend worden.

FIS-punten

Afhankelijk van het deelnemersveld en het wedstrijdverloop krijgt elke wedstrijd een waardering. Deze waardering wordt omgerekend in een FIS-punten toeslag. Dit zijn de punten die de winnaar van de wedstrijd krijgt. Naast de toeslag van de wedstrijd wordt voor elke deelnemer de tijdsachterstand ten opzichte van de winnaar omgerekend naar FIS-punten. Het is de bedoeling om zo min mogelijk FIS punten te behalen. Hoe minder de FIS-punten, hoe beter de start positie en hoe hoger de plek op de wereldranglijst. Als een wedstrijdwaardering op 15 FIS punten staat, verdient de winnaar 15 FIS-punten. De extra FIS punten voor nummer 2 en verder worden berekend aan de hand van de tijdsachterstand. Hoe groter de tijdsafstand hoe meer FIS-punten. Door de verschillende niveaus wedstrijden kunnen er bijvoorbeeld betere FIS punten verdiend worden bij een World Cup dan bij een Continental Cup. Hierdoor gaan de betere skiërs aan hogere niveau wedstrijden meedoen.

Cup-punten

Voor elke ‘Cup’ kunnen ook serie-punten verdiend worden. De winnaar krijgt 100 punten, tweede plek 80 tot en met plek 30, die krijgt 1 punt. Als je aan meerdere wedstrijden van dezelfde serie mee doet, kun je het klassement winnen door deze punten. De beste skiër over het hele seizoen wint hiermee de World Cup-Overall titel. De skiër die het European Cup klassement wint, krijgt bijvoorbeeld een vaste startplek in de World Cup. Daarnaast wordt de top 30 van de startlijst van een ‘Cup’ wedstrijd bepaald door deze serie-punten. Vanaf startplek 31 gaat het verder op FIS-punten. Er zijn wel uitzonderingen voor skiërs die in de top 30 van de World Cup Ranking staan. Zij krijgen automatisch nummer 16 in de Europa cup.

Wereldranglijst

Het gemiddeld aantal FIS punten van de persoonlijke beste twee wedstrijden van het seizoen geven de plek op de wereldranglijst per discipline. Een hogere plek op de wereldranglijst geeft een betere startpositie en daardoor meer kans op een goed resultaat. Hierdoor kan elke skiër zich stap voor stap naar boven werken.