Ons verhaal

Koninklijke ERU is een zelfstandig Nederlands kaasbedrijf en is al 200 jaar niet meer weg te denken uit Woerden, stad in het groene hart van Nederland. Sinds de familie Ruijs in Woerden in 1824 haar kaashandel startte, is ERU deze vestigingsplaats trouw gebleven.

Koninklijke ERU heeft een passie voor kaas en heeft zich toegespitst op de productie van kwaliteit smeltkaas producten. Met het alom bekende Goudkuipje heeft ERU een plekje veroverd bij vele Nederlandse gezinnen en ERU is met haar assortiment kaasproducten vandaag de dag nog altijd een vertrouwd beeld op de dagelijkse ontbijt- en lunchtafels van velen.

Maar ook is innovatie belangrijk voor ERU. De wensen van consumenten staan daar altijd bij centraal. ERU speelt hierop in met productinnovaties die gezond en smaakvol zijn.

1824
Het allereerste begin
1959
De jaren 50: Goudkuipje
1993
Jaren '90
1999
Koninklijk Predicaat
2024
ERU vandaag

Het allereerste begin

De oorspronkelijke kaashandel ERU werd opgericht in Woerden in 1824 door de heer Egbert Ruijs (E RU), een echte kaasliefhebber pur sang. In het allereerste begin werden er snijkazen en kazen verkocht.

Rond de jaren 20 van de vorige eeuw werd er naar methodes gezocht om kaas te smelten. Na succesvolle experimenten met het smelten van kazen, werd in 1938 de eerste fabriek geopend, waar het op grote schaal produceren van smeltkaas mogelijk werd. Later werd het succes van de gesmolten kaas zo groot dat ERU zich voornamelijk op smeerkaas ging richten.

De jaren 50: Goudkuipje

In 1959 werd Goudkuipje geïntroduceerd, dat snel het succesnummer van ERU werd. Smeerkaas verpakt in een voor die tijd uniek kuipje. Het product bleek een voltreffer. In het eerste jaar werden ongeveer 50.000 Goudkuipjes gemaakt.
Goudkuipje was daarmee een waardig opvolger van Hompie smeerkaas: dit waren driehoekjes van vijftig gram die in een rond doosje zaten, verpakt in aluminiumfolie. De verpakking van Goudkuipje in (toen nog) stevig aluminiumfolie was nieuw en is het patent geworden van ERU.

In die tijd was er voor het vullen van de kuipjes één vulmachine beschikbaar. Een paar dames maakten de kuipjes vervolgens handmatig dicht. Inmiddels verlaten jaarlijks tientallen miljoenen Goudkuipjes en andere producten Woerden.

Jaren ’90

Inspelend op trends en behoeftes werd het assortiment Goudkuipje in de loop der tijd uitgebreid met andere smaken: sambal en mosterd kwamen op de markt en boden de consument meer keuze.

Het succes van Goudkuipje leidde in 1993 tot de introductie van een magere variant, toepasselijk genaamd Zilverkuipje. Zilverkuipje werd later omgedoopt tot SlimKuipje en is inmiddels vervangen door ERU Balans: een magere smeerkaas met een vleugje magere yoghurt en slechts 5% vet.

Koninklijk Predicaat

Bij het 175 jarige jubileum in 1999 voorzag Koningin Beatrix ERU van het predicaat ‘Koninklijk’ als een mooie bekroning op vele jaren vakmanschap. De Koninklijke kroon is vanaf dat moment onderdeel geworden van het ERU logo. In 2007 heeft Koninklijke ERU met trots een nieuw en eigentijds logo met Koninklijke kroon geïntroduceerd dat perfect aansluit op de kernwaarden van ERU.

ERU vandaag

Koninklijke ERU produceert al sinds 1824 kaasproducten van de beste kwaliteit en heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als een toonaangevend Nederlands merk. Het uitgangspunt van ERU is om met haar assortiment producten in te spelen op de behoeften van de consument aan gemak, gezond en genieten.

ERU biedt vandaag de dag dan ook een uitgebreid assortiment aan kaasproducten die voorziet in een verscheidenheid aan smaken en behoeften. Zo introduceerde ERU in 2008 een nieuw product op basis van extra gerijpte kaas: ERU Prestige, de eerste smeerkaas op basis van pittige oude kaas. Daarnaast bracht ERU in 2022 de ERU Prestige Tube uit. ERU Prestige Tube is een kaasspread in een tube gemaakt van extra gerijpte kazen. Maar ook de herintroductie van ERU Chèvre doux, ERU Crème de Brie en ERU Crème au Bleu biedt de consument elke dag weer volop variatie.