Tim en Tom Coronel: Dakar

Op 4 januari 2015 verschenen de gebroeders Coronel voor het eerst met ERU Prestige kaashelm aan de start van de zwaarste rally ter wereld. In 2015 reden de broers nog ieder in een eigen buggy, terwijl Tim en Tom vanaf 2018 dit avontuur samen aangingen met The Beast!

2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Beste Dakar klassering ooit!

Op vrijdag vijf januari begonnen de gebroeders Coronel aan hun eerste etappe van de Dakar Rally. Gewapend met hun kaashelmen gingen Tim en Tom van start in de Coronel-bolide Century CR6. De start was ietwat onstuimig en gaf behoorlijk wat uitdagingen vanwege het dikke stof. Toch wisten de broers een indrukkwekkende snelheid te handhaven en mede door de navigatieskills van Tom werd ook het deel van de etappe dat in het donker gereden wordt met souplesse behaald. Hier ontving Tom welverdiende lof van Tim; “Het was echt fantastisch hoe Tom zich daar doorheen navigeerde. De auto’s achter ons reden continu verkeerd, maar wij niet dus dat was echt tof. Eigenlijk is het wel bizar dat Tom de weg nog vond, dat zou mij nooit gelukt zijn. Maar ja, daarom navigeert hij ook.”

Tim en Tom vinden plezier te midden van de Saudische stofwolken

In de tweede etappe van de Dakar Rally worstelden Tim en Tom Coronel opnieuw met dichte stofwolken, waardoor inhalen een uitdaging was. Ondanks deze hindernis werkten de broers gestaag aan het verbeteren van hun positie. Met de marathonetappe voor de boeg bleven ze vastberaden. Tom benadrukte de uitdagingen van het stof, maar prees het succesvolle navigatiewerk, terwijl Tim genoot van de variëteit in het terrein. De volgende etappe belooft een lastige te worden met een mix van stenen, zand en duinen en niet geheel onbelangrijk: na de finish is er slechts 2 uur om eventuele defecten aan de auto te verhelpen.

Pittige derde etappe

Tim en Tom Coronel ondervonden aanzienlijke uitdagingen tijdens de derde etappe van de Dakar Rally. Twee lekke banden en een onverwachte botsing met een motorrijder veroorzaakten schade aan de Century CR6. Ondanks deze tegenslagen prezen de broers het gevarieerde en uitdagende parcours met steile duinen. De plotselinge ontmoeting met de motorrijder zorgde voor schrik, maar gelukkig bleef hij overwegend ongedeerd. Het repareren van de beschadigde auto in beperkte tijd voegt een extra uitdaging toe aan deze moeilijke dag.

Empty Quarter: 48 uur lange beproeving

Na een aantal enerverende etappes is het tijd voor iets nieuws: de zesde etappe is dit jaar onderverdeeld in twee dagen. Wat betekent dat het ruige duinlandschap 48 uur lang werd getrotseerd. Op de eerste dag werd al meer dan de helft van de 549 kilometer afgelegd. Het uitdagende terrein testte zowel mens als machine, met de broers die vastzaten en zelfs de startmotor van de Century CR6 die het begaf. Desondanks was er onderweg nog tijd om de Dakar-legende Stéphane Peterhansel onderweg te helpen door hun handkrik uit te lenen.

Hoewel de problemen toenamen, overwonnen Tim en Tom uiteindelijk de uitdagende duinen in het Empty Quarter. De mannen waren behoorlijk toe aan de rustdag in Riyadh  “Wat was ik blij om weer asfalt te zien. Die duinen waren zo hoog en zacht, echt bizar. Soms moesten we om een duin heen rijden of nog een keertje aanzetten om erover te komen. Het was wel een enerverend ritje, maar ik ben blij dat we eruit zijn. Nu naar het bivak en even douchen en opfrissen, dat hebben we wel verdiend.”

Maar één doel: elke dag finishen

Met de Dakar Rally over de helft en een rustdag in de benen hadden broers goede moed voor de zevende etappe, maar dat viel vies tegen. Tim en Tom waren blij dat ze aan de finish waren van opnieuw een zware etappe. “Ik had verwacht dat ze wel een beetje liever zouden zijn zo na de rustdag,” vertelt Tim. “Ze gingen er meteen weer vol gas in, maar ook de proef had weer alles. Duinen, stenen, navigatie en wadi’s. De navigatie was echt belangrijk en die was goed, anders waren we nog niet aan de finish. Dus daar zijn we blij mee en dat we weer een beetje naar voren komen.” Dat finishen is tijdens de laatste dagen van de Dakar Rally het belangrijkste voor de broers; “We moeten vooral uit de problemen blijven en iedere dag finishen. Dat is het allerbelangrijkste, we hebben vandaag weer nul problemen gehad, de auto was weer goed, geen navigatie- of rijdersfouten gemaakt. Op deze manier kruipen we vanzelf de top twintig binnen.”

Blik op succes

In de daarop volgende etappes bleven Tim en Tom vasthouden aan hun doel. Ondanks de uitdagingen van het ruige terrein en de zware competitie, slaagden ze erin om steeds de finish te behalen. Deze etappes waren niet zonder hun eigen hindernissen, maar de broers behielden hun focus.

Afgebroken wiel

In de tiende etappe van de Dakar Rally ondervonden Tim en Tom Coronel pech toen plotseling het linker voorwiel afbrak, wat leidde tot kostbaar tijdverlies van bijna drie uur. Ondanks een snelle reparatie misten ze uiteindelijk een top twintig klassering. Tim benadrukte het wisselvallige karakter van de Dakar, waar geluk en tegenslag hand in hand gaan. Tom beschreef het incident als onverwacht: tijdens een soepel verlopende etappe zonder problemen, brak het wiel abrupt af op een verlaten recht stuk. Reparaties verliepen vlot, maar het wachten op het ontbrekende onderdeel veroorzaakte vertraging. Ondanks alles haalden ze de finish, vastberaden om het beste te maken van de situatie.

Kaashelm to the rescue

Tijdens de elfde etappe was het stofhappen voor de mannen. Het werd een uitdagende dag, startend als 133e met talloze deelnemers voor hen en weinig mogelijkheden tot inhalen. De een na laatste etappe vroeg om volle focus en geduld;  “Je bent zo geconcentreerd aan het rijden en door dat stof aan het kijken. We hebben echt engelengeduld gehad, dat zullen ze thuis niet geloven. Het was 6,5 uur met de helm op door het stof, dat heb ik nog niet eerder zo meegemaakt. Maar we hebben het lekker gehad.”

Welverdiende 22e positie

De laatste etappe behaalden de mannen glansrijk en dat werd beloond: met de 22e positie in het eindklassement was dit de beste klassering ooit voor Tim en Tom! De rally werd zeer stabiel gereden, maar met het tijdverlies in de tiende etappe en de zware Empty Quarter waren er ook zeker wat tegenslagen. Desondanks zijn de mannen opgetogen. Met de ervaring die Tim en Tom door de jaren heen hebben opgebouwd werd maar weer eens duidelijk dat Dakar hen niet heeft weten te verslaan!

Zwaarste Dakar seizoen ooit

Op 31 december 2022 stonden Tim en Tom Coronel aan de start van de 45e editie van de Dakar Rally, wederom met de Century CR6 en de kaashelmen in Saoedi Arabië. Na het vroegtijdig beëindigen van de vorige editie wegens een rugblessure van Tim, pakten Tim en Tom dit jaar de draad weer op. De broers gingen gelijk vol gas bij de testbaan en testten hierbij de laatste veranderingen aan de Century nog een keer uit; “We willen meteen verder waar we vorig jaar zijn gestopt. We zijn wat kritischer geworden om niet te veel weg te geven van wat de auto in huis heeft aan performance. Dat we dat kunnen, hebben we vorig jaar gezien.”

Tim en Tom moeten meteen aan de bak

De proloog bestaat uit de eerste 13 kilometer van de vijftien daagse wedstrijd. Zo’n korte rit op snelheid vraagt om acute oplettendheid en die was er bij de gebroeders Coronel. “Tim ging er vol op, maar harder kon het gewoon niet op dit moment”, vertelde Tom Coronel. Na een klein foutje in de laatste bocht finishten de broers in 8 minuten en 52 seconden. Over dit resultaat zijn ze zeker niet ontevreden. Vanaf nu moeten ze echt aan de bak. “Vijftien dagen naar de klote gaan, heerlijk!”, aldus Tom.

Door de hevige regenval was de eerste etappe gelijk hard werken, zowel voor de Century als voor de broers. “Het was goed te merken dat de auto daar moeite mee had. Toch zijn we misschien iets te voorzichtig geweest. Vooral op de stenen had het best wat harder gekund.”, vond Tom. De broers finishten als 30e, 34 minuten achter de etappewinnaar Carlos Sainz. Bij de finish kregen Tim en Tom te horen dat de auto van hun teamgenoten in brand was gevlogen en geheel was uitgebrand. Dat was erg schrikken voor het hele team, maar gelukkig konden hun teamgenoten op tijd uit de auto komen.

Rollen omgedraaid

Voor de tweede etappe hadden Tim en Tom de rollen omgedraaid: Tim mocht navigeren met Tom aan het stuur. Het was een mooie stage met veel stenen. Er waren twee kleine tegenvallers: de broers moesten één keer een klein stukje terugrijden vanwege een gemist waypoint (een digitaal meetpunt) en ze moesten een lekke band wisselen aan het eind van de etappe. Ondanks deze tegenvallers hebben de broers een 22e plek weten te bemachtigen. Ze zijn zeer content met deze plek. “Tom heeft het super gedaan. Gewoon rechtdoor in de bochten, laagvliegend over de stenen. Gas erop!”, aldus Tim.

Stage 2

Gebroeders Coronel hebben hun draai gevonden

De derde etappe verliep foutloos. De broers hadden slim gereden, geen lekke banden en er werd goed genavigeerd. Helaas werd de etappe op 377 kilometer (van de 447) stilgelegd vanwege noodweer. “We zagen de bliksem links en rechts om ons heen flitsen”, vertelde Tom. De broers hebben een 21ste tijd gereden op de ingekorte etappe.

De eerste 200 kilometer van de vierde etappe was heel zwaar zand en veel stuiteren op de weg. Een paar keer kwamen de boers niet omhoog tegen een duin, zo zwaar was het zand. Daar hebben ze wat tijd laten liggen. Op 50 kilometer voor de finish gingen Tim en Tom iets te enthousiast door een bocht in het zand, waardoor de band van de velg plofte. Dit kostte gelukkig maar 3 minuten, waardoor ze een negentiende tijd konden behalen.

Tim en Tom hadden het naar hun zin in de vijfde etappe. De etappe ging super goed en de broers zijn erg tevreden met hun auto, de Century CR6. De tweeling sloot de etappe af met een 21e tijd. Na afloop van de vijfde etappe vertelde Tim hoe lekker het eigenlijk gaat. “Het begint echt te rollen. We zijn goed op elkaar ingespeeld, de auto voelt steeds fijner, we hebben een goed ritme te pakken. We hebben echt onze draai gevonden deze Dakar.”

Pech na de vijfde etappe

Na vijf goede dagen verliep de zesde etappe helaas niet zoals gehoopt. Tot 60 kilometer voor de finish lag de tweeling op koers voor een 22e plek. Hierna werd het rommelig en chaotisch. Ze kregen een lekke band rechtsvoor. Na deze band te hebben gewisseld was na 3 kilometer ook de nieuwe band lek. Uiteindelijk kwamen de broers met drie lekke banden over de finish met een 31ste tijd.  Na de finish bleek ook een kabeltje van het banden aflaatsysteem kapot te zijn.

In de zevende etappe reden de broers een mooi tempo tot ze flinke pech hadden 5 kilometer voor de finish. “Er kwam geen einde aan, we bleven maar rollen. Vier, vijf, zes keer? Ik weet het niet.”, aldus Tim. Een zandheuveltje op ongeveer 5 kilometer van de finish van de zevende etappe lanceerde de Century met Tim en Tom Coronel aan boord. De schade aan de auto was aanzienlijk, maar gelukkig waren de broers in orde. Ter plekke de auto repareren was onbegonnen werken, dus besloten ze op drie wielen over de finish te komen.

De broers waren blij dat ze weer konden starten aan de achtste etappe. De auto was zoveel mogelijk gerepareerd in de beperkte tijd die er was, maar tijdens de etappe bleek dit niet genoeg te zijn. De uitlaat viel eraf, de schokbreker brak af dwars door een waterleiding heen en of dat nog niet genoeg was viel na 20 kilometer ook het voorwiel eraf. Gelukkig heeft het team de Groot ze geholpen met het benodigde gereedschap en richting de finish gedirigeerd. “Alles viel eraf of ging kapot”, verzuchtte Tom Coronel na de finish, met tranen in zijn ogen. Het deed me denken aan de Dakar van 2017”, zegt Tom, met een brok in de keel. “Toen hadden we zoveel shit en hebben we toch elke keer de finish gehaald. Dat is zo’n vet gevoel.” Gelukkig hadden de mannen de dag erna een rustdag.

Century CR6 weer als nieuw voor het tweede deel

Op de rustdag werd de Century helemaal binnenstebuiten gekeerd en zelfs voorzien van een nieuwe motor. We gaan met een vrijwel nieuwe auto beginnen aan het tweede deel”, vertelde Tim. Door de fikse tijdstraf na de koprol doen de broers niet meer mee voor het klassement, maar ze willen nog steeds laten zien wat ze kunnen.

Tim en Tom hadden in de negende etappe moeite om weer in het ritme te komen. Ook het vertrouwen moest weer groeien. Op ongeveer 130 kilometer (van de 359) stonden veel auto’s vast door de modder. We zijn er vol gas overheen gegaan.” “Even dacht ik dat ik het niet zou halen”, vult Tim aan. “Maar ik zag een droog stukje en daar ben ik vol op af gegaan.” De broers kwamen met een 18e tijd over de finish, de beste klassering van deze Dakar.

 De tiende etappe was een ultrakorte met maar 114 kilometer, waarvan maar liefst 90% uit duinen. Eén keer zaten de broers vast en moesten ze even graven, dit heeft wat tijd gekost. Ook waren er wat problemen met het vermogen, waardoor het extra lastig was om boven te komen. Gelukkig ging het elke keer net goed, ook de allerlaatste bocht voor de finish. “Dat was een heel steile, waar we maar nét boven kwamen”, vertelt Tom. Met een 37ste tijd waren Tim en Tom niet ontevreden.

Duinen

Het eind is in zicht

Vooraf was al bekend dat de elfde en twaalfde etappe pittig zouden worden. Samen vormen ze de marathonetappe in het onherbergzame Empty Quarter. Daar bleek niks aan gelogen. Het waren grote, gemene duinen. “Er zaten zulke grote jongens bij dat we ze niet in één keer konden halen. Als we bijna boven waren, begon de motor een beetje te stotteren. Eén keer moesten we zelfs omkeren. Het ging echt niet vanzelf. We moesten er hard voor werken.”, aldus Tom. Aan de finish van de elfde etappe, waar ze een 25ste tijd noteerden, moesten Tim en Tom even bijkomen. “Het was een vette etappe, maar ik hoop dat de volgende etappe iets minder heftig is”, aldus Tim.

In de twaalfde etappe was het bandenmanagement cruciaal. Deze etappe was niet lang, maar daardoor niet minder spannend. De snelheid op de chotts (opgedroogde zoutvlaktes) vroeg om meer druk in de banden, terwijl de poederzachte duinen juist om lage druk en meer loopvlak vroegen. Tom was constant bezig met het aanpassen van de bandenspanning, daardoor konden ze met hoog tempo over de duinen komen.

De duinen begonnen Tim en Tom in de dertiende etappe een beetje te vervelen. “Hetzelfde zand, dezelfde duinen. 150 kilometer omhoog, omlaag, omhoog, omlaag. Het werd wat eentonig”, vond Tom Coronel. Ze kwamen de etappe zonder problemen door en wisten een 22ste tijd te behalen.

 

Bijzonder avontuur

In de laatste etappe zijn de broers als 30e geëindigd. Al deden de broers niet meer mee voor een goed klassement; telt deze Dakar misschien wel dubbel; “Deze Dakar was zwaarder dan in andere jaren”, aldus Tim. De broers zijn nog wel een beetje ziek van de hoge tijdstraf na de koprol. “Ik ben wel van de competitie en de prestatie en we zaten er heel goed bij”, zei Tom. Toch kijken ze terug op een mooie Dakar: “We hebben mooie dingen gezien en zijn serieus in het diepe gegooid. En het was weer een heel bijzonder avontuur met mijn broertje.”, aldus Tom.

Gebroeders Coronel verschijnen aan de start van Dakar 2022 met Century CR6

Op 2 januari verschenen Tim en Tom Coronel aan de 44e editie van de Dakar Rally. Dit jaar met een gloednieuwe wagen; de Century CR6! Zij hoopten daarmee de top 20 te halen. Aan de voorbereidingen heeft het zeker niet gelegen; de wagen was ready, het team was er klaar voor en Tim en Tom waren ambitieuzer dan ooit.

De eerste kilometers

De proloog bestond uit een route van 19 kilometer. De gebroeders Coronel finishte op 2 minuten en 10 seconden achter de winnaar Nasser Al-Attiyah, toch waren zij tevreden. “Tim was een beetje voorzichtig; we moeten de auto nog beter leren kennen. Maar het gevoel is goed en we hebben de swing te pakken”, aldus Tom.

De eerste etappe vonden de broers pittig, vooral op het gebied van navigatie. Een aantal deelnemers hadden wel twee uur nodig om de juiste koers te vinden. Ook Tim en Tom moesten eventjes zoeken, maar hadden het geluk dat zij een helikopter zagen. “Dat klopt niet, want de helikopters staan eigenlijk altijd dicht langs het parcours”, aldus Tom. De broers zijn naar de helikopter gereden en kwamen er al snel achter dat het waypoint die zij zochten 3 kilometer terug lag. Ook later in de etappe waren Tim en Tom verward, maar dat was van korte duur.

De tweede etappe bestond uit snelle stukken afgewisseld met duinen: perfect voor de ‘Desert Lion’, zoals de Century CR6 genoemd wordt. De 19e tijd van de eerste etappe kon niet geëvenaard worden, maar de tweede etappe werd afgesloten met een mooie 28ste tijd.

Lange etappes voor broers en Century CR6

Etappe 4: de langste etappe van Dakar 2022! Met een afstand van 465 kilometer was dit een pittige opgave voor zowel de Century CR6 als de gebroeders Coronel. “We waren niet helemaal in de racemodus, maar voor zo’n lange dag was het wel heel steady. Eigenlijk ging het best soepeltjes. Het was zeker een uitdagende etappe, maar ik denk dat we een mooie pace te pakken hebben”, aldus Tom.

Door de uitval van een andere deelnemer schoven de broers door naar de 18e plaats in het klassement. De vijfde etappe finishte zij na 395 kilometer met een 26e tijd.

Tim blesseert zijn rug na sprongetje van een duin

Nog één etappe te gaan voor de rustdag zou aanbreken. Het terrein van de 6e etappe was vergelijkbaar met de etappe van de dag daarvoor: gevarieerd, snelle paden, stenen, langs en door droge rivierbeddingen en 40 kilometer duinen op het eind. Van het begin tot aan de duinen ging het super, maar bij aankomst van de duinen maakten de broers een sprongetje van een duin, waardoor Tim zijn rug bezeerde. “We landden en het schoot vreselijk in mijn rug. Zo hard, dat ik geen lucht meer kreeg”, aldus Tim. Door deze gebeurtenis besloten de gebroeders het tempo te laten zakken. Ondanks dat verloren zij weinig tijd ten opzichte van de concurrentie en finishte zij etappe zes met een 22e tijd.

Tijdens de rustdag kwam het besef: nooit eerder hadden Tim en Tom er tijdens Dakar zo goed voor gestaan als nu. Na zes etappes stonden ze 16e in het algemeen klassement.

Rugblessure bepaalt het tempo in de volgende etappe

De 7e etappe gingen Tim en Tom niet lekker. Dit had alles te maken met de bezeerde rug van Tim. De broers konden niet op volle snelheid door de 402 kilometer lange etappe. Hierdoor kwamen zij met een 37ste tijd aan de finish en in het algemeen klassement moesten zij daardoor een paar plaatsen inleveren. Niet alleen de rugblessure van Tim had invloed op deze tijd; al na 3 kilometer reden Tim en Tom de eerste lekke band van deze Dakar Rally. Tom reageerde na afloop: “Gezondheid is natuurlijk het belangrijkste. Tim ligt vanavond weer bij de masseur, we hopen dat het iedere dag een beetje beter wordt.”

Tim en Tom verlaten Dakar Rally vroegtijdig

De gebroeders Coronel zijn de achtste etappe niet meer gestart. De rugproblemen van Tim zorgde ervoor dat de broers niet meer verantwoord konden rijden. Uiteindelijk gaat gezondheid voor en daarom werd er besloten om de Dakar Rally vroegtijdig te verlaten.

The Beast 4.0 brengt Tim en Tom Coronel naar de beste uitslag in de Dakar Rally ooit!

Ondanks strenge maatregelen vanwege het coronavirus ging Dakar 2021 door! Een hoogtepunt in deze gekke periode. Vanaf maart 2020 is het Coronel Dakar Team begonnen met klussen aan The Beast 4.0. Ze hebben groots uitgepakt om het resultaat van 2020 te verbeteren. The Beast is vernieuwd, verbeterd en startklaar gemaakt voor de 43ste editie van Dakar.

The Beast 4.0

The Beast heeft heel wat veranderingen ondergaan. Zo staan de reservoirs nu voor de radiateur in plaats van erachter. Dit heeft voordelen voor de temperatuur en het zwaartepunt van de auto. Ook zitten de reservoirs nu binnen de hoofdkooi. Hierdoor zijn de reservoirs goed beschermd, wanneer Tim en Tom een koprol maken met de The Beast. Verder is de aerodynamica aangepast, het chassis ingekort en zijn er wijzigingen aan de motor aangebracht om een ​​hogere  snelheid mogelijk te maken. Tot slot zijn ook de vloeistofleidingen aangepakt, wat een besparing van 18kg gewicht heeft opgeleverd.

Een goede en ontspannen start

Tim en Tom zijn al een week voor de start van Dakar in Saoedi-Arabië. Na een aantal dagen in quarantaine en het ondergaan van twee covid-tests kan Dakar 2021 eindelijk van start gaan. Tim en Tom begonnen ontspannen aan de proloog. “We gaan het doen zoals altijd: chill, in ons eigen tempo. We hebben geen haast. Drie minuten meer of minder of een startpositie meer of minder, dat maakt niet zoveel uit. Op zo’n stukje van 11 kilometer ga je het niet winnen”, laat Tom weten.

De gebroeders Coronel hadden een goede en foutloze eerste etappe gereden vergeleken met de andere deelnemers. De eerste lekke banden en schade zijn al in de eerste etappe opgelopen. Dit was goede waarschuwing voor Tim en Tom. Buiten een navigatiefoutje om, is ook de tweede etappe goed verlopen. De mannen hebben genoten van deze etappe. “Een topdag. Wat een geweldige etappe. Bergen, valleien, duinen als flatgebouwen, hard zand, zacht zand: alles zat er in. The Beast voelt steeds fijner aan en doet het uitstekend. Zelfs in de duinen met 400 liter benzine aan boord. Dat is hard werken voor The Beast!”, aldus Tim.

Hard werken in de derde en vierde etappe

Daar waar The Beast het zo goed deed in de tweede etappe, had hij het er in etappe drie een stuk moeilijker mee. De duinen waren heel hoog en aan de andere kant waren ze weer erg steil naar beneden. De broers zijn hierdoor twee keer op de neus geland. Dit heeft hen doen besluiten om schuin naar boven te rijden. Al met al eindigen zij etappe drie op de 33ste plek. De top 20 in het eindklassement is nog steeds haalbaar! Ook in etappe 4 ging het wat moeizamer. Het was een snelle etappe maar door een aantal probleempjes onderweg, kon The Beast zijn topsnelheid niet behalen.

De grote wissel: Tom aan het stuur en Tim gaat navigeren

Etappe 5. Volgens de organisatie een lange en lastige etappe. Maar dat weerhield Tim en Tom niet van een wissel. Tom kroop achter het stuur en Tim was verantwoordelijk voor de navigatie. Beiden hadden ze het moeilijk. Zowel het navigatiewerk als het besturen van The Beast ging moeizaam. Toch waren Tim en Tom voor het donker bij the finish.

De volgende etappe is de etappe voor de rustdag. Dit is altijd één van de zwaardere dagen, maar de organisatie had na de lange etappe van de dag ervoor besloten om etappe 6 in te korten met 100 km. Dit heeft ervoor gezorgd dat etappe 6 een stuk minder moeizaam ging dan etappe 5. Toch liep The Beast opnieuw een aantal probleempjes op, wat tijd heeft gekost. Zo kwamen zij op de duinen vast te staan toen de motor afsloeg en kregen ze opnieuw te maken met een leeglopende band. Door een fluctuerende bandenspanning moesten de gebroeders Coronel een aantal keer stoppen om de bandenspanning in orde te maken. Na deze etappe zat de eerste week van Dakar erop. Tim en Tom waren tevreden: “De eerste week is heel goed verlopen. We hebben geen grote problemen gehad en zijn keurig elke dag voor het donker binnen”. Week 1 eindigden Tim en Tom op plek 37.

De marathonetappe pakt goed uit!

Na een rustdag startte de marathonetappe. De marathonetappe is een combinatie van etappe 7 en 8 zonder een technische onderhoud stop. Tussen deze etappes waren de broers dus op zich zelf aangewezen. Etappe 7 startten de mannen met vol vertrouwen. Dit heeft een foutloze rit tot gevolg! Deze etappe, van 453 km, hebben ze in één keer kunnen uitrijden.

Inmiddels kennen Tim en Tom de kneepjes van het vak: “De organisatie probeert je te desoriënteren en te verleiden de auto te slopen op de stenen en rotsen”. Hierdoor hebben de broers een goede prestatie geleverd in opnieuw een lastige etappe. Een goede samenwerking heeft ze naar een 25ste plek in de ranglijst gebracht.

Van plek 25 naar plek 38

Na een onderhoudsbeurt startten de broers aan etappe 9, een 465 km lange etappe. Etappe 9 is te omschrijven als hobbelig en stoffig. Dat leidde tot veel crashes in zowel het motor-, auto-en truckklassement. Door het stof was er weinig zicht en hierdoor hebben Tim en Tom zich moeten inhouden op de snelheid. Tom vertelt: “In een smalle canyon waar net een auto doorheen kon, reden we in het stof én met de zon pal op de voorruit. Daar moesten we 30 rijden waar we normaal 160 zouden kunnen.” Door het stof werd het navigeren ook een stuk lastiger, omdat de waypoints moeilijker te zien waren. Maar de broers hebben er geen één gemist en eindigden op plek 26.

 

Etappe 10 bestond uit canyons en uitgestrekte vlaktes. Hierdoor kregen Tim en Tom te maken met stenen en stof en dit leidde tot een verdere achterstand in de ranglijst. Opnieuw hadden ze problemen met het bandenspanning systeem. Bij de neutralisatie kregen zij een reserveband en hebben zij de banden weer op de juiste spanning gezet. Het stof zorgde opnieuw voor het minderen van de snelheid. “Dan moet je wel van het gas af, anders gebeuren er ongelukken. We hebben onderweg twee auto’s zien liggen die zo plat als een dubbeltje waren”, laat Tom weten.

De laatste loodjes wegen het zwaarst!

Etappe 11, de een-na-laatste en langste etappe van deze editie. Een etappe van ongeveer 600 km. Tom zag een beetje op tegen de etappe, want het beloofde één van de zwaarste Dakardagen te worden. Tom was druk met de navigatie, wat door het stof erg lastig was. Omdat het een lange etappe was, raakten de broers ook mentaal uitgeput. Ondanks de heftige en uitputtende etappe hebben Tim en Tom toch een goede prestatie geleverd. Het heeft ze naar plek 25 gebracht.

 

In de eerste 11 etappes hebben de broers weinig problemen gehad, maar dat veranderde op de laatste dag van Dakar. Twee keer hebben de broers vast gestaan in het zand, kregen ze te maken met een hangend gaspedaal, misten ze een waypoint en tot slot kwam daar ook nog eens een lekke band bij. Zoveel problemen hebben ze in één etappe nog niet gehad en dit heeft hen een plek gekost. Zonder écht grote technische problemen eindigen Tim en Tom Dakar 2021 op plek 26, de beste prestatie ooit! The Beast heeft zich goed staande gehouden deze Dakar editie. “Het enige wat nog verbeterd kan worden, is de snelheid. Daar moeten we de komende tijd dus maar eens goed over na gaan denken”, aldus Tim en Tom Coronel.

Een nieuw hoofdstuk voor Dakar: Saoedi-Arabië

Na 10 jaar Zuid-Amerika verhuist de zwaarste rally ter wereld naar Saoedi-Arabië. Dit is volledig onbekend terrein voor de gebroeders Coronel, maar ze verwachten dat ze door de allermooiste gebieden en valleien komen. “De eerste week zal het denk ik heel veel stenen en stof zijn. Dat is ruw terrein voor The Beast. Ik denk daarom dat het de eerste week een beetje sparen voor de auto wordt. De tweede week zitten we onder in Saoedi-Arabië en dat is niemandsland. Dat is voornamelijk zand, zand en zand: heel veel zand”, aldus Tim.

Ook qua kilometers is het dit jaar anders. Tim en Tom zullen per etappe meer kilometers moeten afleggen dan voorgaande jaren. “We zijn dit jaar op alles voorbereid. Water, stof, zand. The Beast 3.0, dat moet de beste zijn!”, aldus de gebroeders.

the beast dakar 2020

Start van Dakar 2020

Zondag 5 januari 2020 verschijnen Tim en Tom Coronel met The Beast aan de start van Dakar 2020. De eerste etappe bevat 320km special stage en allerlei soorten terreinen. De eerste etappe van Jeddah naar Al Wajh verloopt soepel, waardoor de mannen met een grote lach over de finish komen. “Van tevoren kregen we te horen dat dit een lastige etappe zou zijn, maar om eerlijk te zijn, alles ging goed. We hebben een degelijke eerste etappe gereden”, laten de broers weten.

Ondanks het ruige terrein van de tweede stage kwamen Tim en Tom deze etappe goed door. Alleen in de slotfase verloren de gebroeders ongeveer 10 minuten nadat zij een verkeerde route hadden genomen. Ondanks dat finishten zij met een goed resultaat: P23 en +00:42:27 verschil met de winnaar van de etappe.

Gebroeders Coronel hebben de smaak te pakken

Voor stage 3 kregen Tim en Tom het roadbook pas vlak voor de start, waardoor zij nog niet goed wisten wat hen te wachten stond. Dat het een mooi landschap zou zijn, dat wisten ze wel. De gebroeders startten voorzichtig toen ze Neom uitreden. Er was een hoop stof en dat was riskant voor The Beast. “Al met al is stage 3 met een special stage van 427km makkelijk verlopen.”

Ook de vierde stage van Neom naar Al Ula met een special stage van 453km verliep soepel, op een lekke band na. Halverwege de vierde etappe lieten de broers weten dat ze Dakar nu écht ervaren. Er is stof, er zijn stenen en een hoop rotsen. Bij zonsondergang kwamen de broers over de finish en daar stond het Nederlandse publiek om hen met luid gejuich te ontvangen.

“Tijdens de vijfde etappe zullen er in het begin veel stenen zijn, waardoor we goed op de banden van The Beast moeten letten. Aan het eind van de etappe zal er veel zand zijn”, aldus Tom. Helaas verliezen de broers tijdens deze etappe een wiel. Ze vervangen hem direct en nemen weer plaats in The Beast om hun avontuur te hervatten. “Buiten het feit dat we het wiel verloren, ging de etappe eigenlijk hartstikke goed”, vertelt Tom.

Met een opgeknapte Beast verschijnen Tim en Tom aan de start van stage 6. Met een special stage van 477km gaan de broers naar de hoofdstad: Riyadh! Ook tijdens deze etappe zijn de mannen weer heel veel zand en super grote duinen tegengekomen, maar dit heeft niet voor grote problemen gezorgd. De mannen komen ongedeerd over de finish, dit betekent dat zij op de helft van Dakar 2020 zitten en met een top 30 plek de rustdag in gaan.

Tim en Tom zijn halverwege zonder écht grote problemen

Tijdens de rustdag laat Tom weten: “week 1 van Dakar zit erop. We zijn halverwege en erg blij dat we hier zijn gekomen zonder grote problemen. We hebben wat werkzaamheden aan The Beast verricht en kunnen niet wachten om de tweede week te starten!”

Na de rustdag starten de gebroeders aan de 7e etappe welke bestaat uit 546km special stage. Wederom komen de gebroeders de etappe voorspoedig door. Achteraf vertellen ze: “om eerlijk te zijn was de stage van vandaag een beetje saai, alles ging eigenlijk goed”.

Na een dag waarin alles soepel verliep, staat stage 8 voor de deur. Vanaf het moment dat Tim en Tom het bivak zijn uit gescheurd gaat het allemaal gesmeerd, totdat zij vol tegen een rots aanrijden. “Alles was kapot, we zaten iets teveel in het stof van iemand anders. Dan krijg je dat”, aldus Tom. Nadat de gebroeders het mankement gemaakt hadden en over de finish kwamen, waren ze blij dat ze het gehaald hadden. Het is jammer van de tijd die ze zijn verloren, want ook deze etappe zag het er voor Tim en Tom goed uit.

Tim en tom Coronel dakar 2020

Op naar de finish van Dakar 2020

Na een goede 9e stage, waarin de broers op de 31ste plek uitkwamen, was het tijd voor de 10e etappe van Dakar: De Marathon stage! Met 534 special stage op het programma starten de broers vol overtuiging een nieuwe racedag. Helaas werd de etappe vroegtijdig (na 345km) gecanceld wegens sterke wind.

De tweede helft van de marathon wordt hervat tijdens stage 11, de een na laatste etappe. Nadat de gebroeders Coronel goed op weg waren kwamen ze er in de duinen achter dat de ventilatoren niet goed werkte. Dat betekent dat de water temperatuur te hoog wordt en dat is volgens Tom wel een probleem. Nadat ze het probleem met de ventilatoren hebben opgelost, doet het volgende probleem zich voor: Tim en Tom zitten vast in het zand. Gelukkig kunnen ze rekenen op de hulp van De Groot, die hen na enige moeite weer los krijgt uit het zand. Op naar de finish!

De gebroeders Coronel starten de finale dag met goede energie en dat zorgt ervoor dat ze voor het derde jaar op 3e met The Beast de zwaarste rally ter wereld voltooien! “Het was onze beste finish. The Beast heeft het goed volgehouden, daar zijn we erg blij mee”, aldus de gebroeders Coronel.

The Beast 2.0 is klaar voor Dakar 2019!

Maar liefst een jaar werkten Tim en Tom aan de nieuwe versie van The Beast. “Vorig jaar tijdens de rally had ik al een lijstje met punten die ik aan wilde passen. Die punten – en meer – hebben we in het afgelopen jaar allemaal verbeterd”, vertelt Tim bij de teampresentatie. De eerste testkilometers met de auto beloven veel goeds. “Nul problemen gehad en veel met veren en schokdempers geëxperimenteerd. Het gevoel met de auto was goed. Het begon echt weer te kriebelen”, vertelt Tom zowel opgelucht als ongeduldig. Op naar Dakar 2019!

Tijd voor de eerste Dakar 2019 beproeving

De route van dit jaar loopt enkel en alleen door Peru en staat volledig in het teken van zand. Er staan tien loodzware etappes op het programma die het uiterste van Tim en Tom én hun geliefde Beast gaan vragen. Het is tijd om tijdens de eerste etappe te kijken of de voorbereiding van de broers zich uitbetaalt. Met een bescheiden lengte van 84 kilometer lijkt de eerste proef gemakkelijk. “Maar het was een paar keer best gemeen, heel tricky”, vertelt Tom. “De auto hield het heel erg goed, zeker in vergelijking met vorig jaar. Toen hadden we grote problemen met de temperatuurhuishouding, dus dat hebben we nu extra goed in de gaten gehouden. Gelukkig hebben we het nu gewoon onder controle.”

 

Beginfase van rally verloopt soepel voor tweeling Coronel

Ook de 2e etappe verloopt zonder noemenswaardige problemen. Hoewel de tweeling even verdwaalt in de Peruaanse duinen, weten zij op tijd het bivak te bereiken. Op dag 3 staat een heel zware proef op het programma, maar de broers draaien er hun hand niet voor om. Op een prachtige 17e plaats komen zij bij de 3e etappe over de eindstreep. “Weer geen Coronel-waardige dag! Normaal slapen we in de woestijn, zijn we uren aan het sleutelen en vallen we van ellende in ellende. Dat hebben we nu nog helemaal niet gehad”, lacht Tom.

Slot van marathonetappe slopend voor Tim en Tom

Op dag 4 krijgen Tim en Tom echter ook te maken met de grillen van het woestijnzand. Tijdens het eerste deel van de marathonetappe komen zij vast te staan door problemen met de startmotor. De broers zijn lang bezig om de auto uit te scheppen en het probleem te verhelpen. Net voor het donker komen de broers over de finish, waarna zij nog urenlang sleutelen aan The Beast. Toch bleek op de 452 kilometer lange special richting Arequipa dat niet alle problemen helemaal opgelost waren. Problemen met het bandenaflaatsysteem en het bodywork zorgen voor de nodige vertraging. “Maar we zijn er weer doorheen. Nu de rustdag, tijd om de auto weer op te knappen en zelf even bij te komen.”

Heftige start van tweede Dakar week

Na de rustdag staat de broers de langste etappe van Dakar 2019 te wachten. Al voor de start gaat het fout als de remleiding aan de achterzijde in brand vliegt. Gelukkig kan dit snel verholpen worden. In de zware duinen gaat het net na de start echter opnieuw mis. Nog binnen de twintig kilometer dook het tweetal een enorm gat in. “Dat was een flinke klap waarbij de ophanging afbrak”, legt Tim uit. Ze wachten op de servicetruck en moeten flink wat uurtjes sleutelen voor ze verder kunnen. De broers proberen in het donker door de duinen te komen, maar besluiten om in de woestijn te overnachten. Direct bij zonsopkomst rijden de broers richting het bivak. Daar aangekomen kunnen ze gelijk door naar de start van etappe 7.

 

Het einde komt in zicht voor Tim en Tom Coronel

De relatief korte 7e etappe verloopt gelukkig zonder problemen voor Tim en Tom. Tim vertelt; ”Puur genieten. Alles wat een dag eerder mis ging, ging nu weer goed. Dit soort dagen heb je soms even nodig in de Dakar.” In de 8e etappe weten de broers keurig binnen de top 25 te eindigen. Daarmee komt het einde langzaam maar zeker in zicht, want de 9e etappe is de laatste serieuze proef van Dakar 2019.

 

Venijnige 9e etappe

En een serieuze proef wordt het. Het grootste deel van de proef ging voorspoedig. Tom navigeert langs alle potentiële valkuilen en Tim rijdt perfect door de enorme duinen. Maar 60 kilometer voor het einde gaat het mis. De broers komen in een diepe kuil terecht en rijden de hele ophanging er opnieuw onder uit. Na kort overleg en hulp van wat locals besluiten de broers om de ophanging niet te maken. “We zijn met een hele kromme voorwielophanging gaan rijden. Een goed besluit, want we kwamen net voor het donker aan in het bivak”, blikt Tom terug.

 

Tim en Tom Coronel finishen Dakar 2019

Na een laatste beproeving in de 10e etappe – die moeilijker bleek dan vooraf gedacht – komen de broers vol trots aan bij de eindstreep. “Dit was denk ik onze beste Dakar ooit. We hebben weinig echte problemen gehad, alle issues van vorig jaar zijn redelijk goed verholpen. Een paar keer konden we lekker vlammen dus de doelstellingen zijn aardig gehaald.”, aldus een opgeluchte Tom. Ook Tim kijkt met een goed gevoel terug op deze Dakar editie: “Wat mij betreft een zeer, zeer, zeer geslaagde Dakar. De ‘Beast 2.0’ heeft zich keurig gehouden op de punten waaraan we gewerkt hebben. Nu nog een paar andere puntjes verbeteren. Op naar 3.0!”

 

Dakarrally 2018; Bigger, better, faster, stronger & together!

Nadat Tim en Tom Coronel vorig jaar ieder in hun eigen buggy over de eindstreep kwamen, is het tijd voor iets nieuws. De broers nemen dit jaar naast elkaar plaats in een door Jefferies Racing gebouwde auto om samen de zwaarste rally ter wereld te trotseren. Hoewel de auto officieel in het klassement van de buggy’s valt, heeft de Hummer-achtige look van de auto er al voor gezorgd dat deze door de tweeling liefkozend “The Beast” wordt genoemd.

 

Eerste Dakar etappe niet zonder problemen voor gebroeders Coronel

De start van de 40e editie van de Dakar rally vindt plaats in het Peruaanse Lima. In de eerste etappe staat een lange verbinding op het programma, gevolgd door een 31 kilometer lange special door de duinen van Lima. Die verloopt niet bepaald probleemloos. De broers moeten een aantal keren stoppen vanwege vastgeslagen remmen en een heetgelopen motor. “Nu even een nachtje doorhalen om alles weer op orde te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat het goed komt.”, blikt Tom terug op de eerste etappe.

 

Moeilijkheden voor Tim en Tom Coronel

Helaas blijkt tijdens de tweede etappe dat het hitteprobleem met de motor nog niet verholpen is. Desondanks komen de broers op tijd in het bivak aan. Een dag later loopt dat helaas anders, want die nacht brengen de broers door in de woestijn. “Het laatste stuk van de etappe was gewoon niet te doen in het donker. Om 05.30u kwam de zon weer op, dus toen zijn we direct gaan rijden. Zonder verdere problemen hebben we de finish gehaald!”

 

Uitdagende etappes verlopen zonder noemenswaardige incidenten

De daarop volgende etappes verlopen voor de gebroeders Coronel zonder noemenswaardige problemen. Hoewel de stages enorm uitdagend zijn, houdt The Beast zich goed. Dat belooft wat voor de komende etappes. Nu is het eerst tijd voor de welverdiende rustdag.

 

Marathonetappe verloopt uitstekend voor The Beast

Na de rustdag staat de marathonetappe op het programma. Dat betekent dat de broers bij aankomst in het bivak geen hulp mogen hebben. Na een probleemloze etappe neemt Tim in het bivak techniek voor zijn rekening en werkt Tom aan het roadbook. In het tweede deel van de marathonetappe laten de broers opnieuw zien wat ze waard zijn. De tweeling klokt continu competitieve tussentijden en eindigt knap in de top 30. Op maandag staat er een onverwachte rustdag op het programma. De organisatie besluit namelijk de etappe van die dag te schrappen vanwege wateroverlast.

Op naar de eindstreep

Tim en Tom maken zich daarmee op voor de laatste fase van de rally. The Beast is tijdens de extra rustdag door het team onder handen genomen en klaar voor de laatste kilometers. Het kwik stijgt tijdens de 10e etappe fors. De broers zijn daarom continu bezig om te checken of er geen onderdelen in de auto oververhit raken. Gelukkig is dat niet het geval en komen Tim en Tom tijdig aan in het bivak.

 

Gevecht met The Beast in laatste etappes

Dat The Beast veel in zijn mars heeft, laten Tim en Tom in de elfde etappe opnieuw zien. Zij komen namelijk in de top 25 over de eindstreep. Weliswaar met een gehavende buggy, want de motorkop sneuvelt tijdens deze rit. Een dag later gaat het minder voorspoedig. De broers moeten de laatste 150 kilometer afleggen met een snelheid van 40 kilometer per uur vanwege problemen met het schakelen. Ook in de 13e etappe is het opnieuw raak. Na het verlies van de motorkap en achterbodywork, begeeft nu ook de voorruit het. Nieuwe problemen met de versnelling maken de 800 km lange etappe tot een zware beproeving. Na binnenkomst in de bivak zijn de broers echter nog maar 120 kilometer verwijderd van de finish!

 

Eerste finish met The Beast voor Tim en Tom Coronel

Een dag later bereiken de broers hun doel voor Dakar 2018: breed lachend komen ze samen in The Beast over de finish. “We zijn er!”, riep de dolblije Tim na de finish, waarna hij zijn broer in de armen viel. “Wat een avontuur, het was echt de zwaarste Dakar ooit. Maar wij geven niet op, dat hebben we maar weer eens laten zien!”

Dakar 2017; Tim en Tom Coronel komen er aan!

Voor het derde opeenvolgende jaar verschijnen Tim en Tom Coronel samen aan de start van Le Dakar. Een editie die volgens de organisatie “de zwaarste ooit op Zuid-Amerikaanse bodem” gaat worden. “De wedstrijdleider heeft ons al gewaarschuwd: het wordt de moeilijkste editie, de waypoints zijn moeilijker te vinden, ze gaan er zelfs een paar verstoppen. Het wordt moeilijker dan de voorgaande jaren maar dat is alleen maar gaaf!”, blikt Tom vooruit. Het doel is duidelijk: dit jaar moeten en zullen de gebroeders Coronel samen de finish bereiken.

Goede start van de Dakar Rally

De eerste twee etappes verlopen vlekkeloos voor Tim en Tom. De derde etappe bleek een etappe van uitersten te worden. De gebroeders Coronel gaan van start bij een temperatuur van ongeveer 35 graden, terwijl een paar uur later het kwik is gedaald naar een graad of 5. Dat had vooral te maken met het hoogteverschil: van 1400 naar ruim 5000 meter. De dag begon goed, maar tijdens de etappe kreeg Tom te maken met koppelingsproblemen. Tim nam zijn broer op sleeptouw, waarna de snelle servicetruck van Boucou het overnam. Tim wist op eigen kracht het bivak te halen.

 

Weersomstandigheden spelen de broers parten

In de 4e etappe besluit de tweeling geen risico te nemen en samen te rijden. Het doel is immers om samen de finish in Buenos Aires te halen. Een verstandige keuze, want de volgende etappe bleek een zware beproeving. Na 30 km komt Tom al stil te staan door nieuwe problemen met de koppeling. De sleepdienst wordt opnieuw ingeschakeld om de buggy rechtstreeks naar het bivak te vervoeren. Het weer slaat echter om en de organisatie besluit zelfs het bivak te sluiten. Daar aangekomen blijkt Tim dus niet naar binnen te mogen. Tom besluit een nachtje op de proef door te brengen en de route bij daglicht te vervolgen.

 

Opnieuw problemen voor Tom

De slechte weersomstandigheden zorgen er voor dat de organisatie besluit de volgende etappe af te lassen. De dag erna zou al een rustdag zijn, dus de broers en het team hebben twee dagen om de koppelingsproblemen van Tom op te lossen. Die rust blijkt hard nodig, want Tom ondervindt tijdens het eerste deel van de marathonetappe opnieuw problemen aan zijn buggy. Deze keer is het wegvallen van de oliedruk het probleem. Er zit niets anders op dan opnieuw de servicedienst om een sleepje te vragen. Tom komt daardoor pas vroeg in de ochtend aan in het bivak. Daar rest hem niet veel anders dan het probleem aan de buggy snel op te lossen en de rally weer te vervolgen. Gelukkig verloopt het tweede deel van de marathonetappe goed.

 

De eindstreep is in zicht

De tiende etappe verloopt voor Tim en Tom zonder noemenswaardige problemen. Ze komen weliswaar midden in de nacht aan in het bivak, maar ze zijn binnen en dat is het belangrijkste. De laatste serieuze etappe, van San Juan naar Rio Cuarto, weten de broers met verve te doorstaan. Nu rest hen enkel nog een sprint van 64 kilometer tot de finish.

 

Een droom komt uit

Ook de laatste etappe van ruim 60 kilometer vormt geen belemmering voor de broers. Vervolgens is het op naar Buenos Aires om daar samen het podium op te rijden. Daar wacht een warm onthaal van uitzinnige fans. “Het was effe iets te spannend, maar gelukkig is het gelukt. We hebben het gered, de finish is gehaald. Fantastisch om samen met mijn broertje op het podium te staan!”, lacht een uitgelaten Coronel.

Tim en Tom gaan Dakar uitdaging nogmaals aan

Tegen ieders verwachting in heeft Tim zijn broer opnieuw overtuigd om samen deel te nemen aan Dakar. Dit jaar wordt de rally verreden in Argentinië en Bolivia. Peru werd namelijk noodgedwongen geschrapt door het verwachte natuurgeweld van El Niño.

 

Dakar avontuur voor Tom ten einde na 4e etappe

De eerste etappe van de zware Dakar rally is direct een behoorlijk uitputtingsslag voor Tim en Tom. Beiden hebben met wat problemen te kampen en Tom moet zelfs 200 km door de servicetruck gesleept worden. In etappe 3 lijken de problemen voor Tim verholpen, maar de buggy van Tom blijft nukkig. Vlak na de start van de 4e etappe blijkt dan ook dat Tom op moet geven. Een probleem met de brandstof toevoer van zijn buggy kon niet verholpen worden en zorgt voor veel oponthoud. Met de marathon etappe in het vooruitzicht ziet Tom geen andere mogelijkheid dan te stoppen.

Tim positief over volgende etappes

De problemen met de buggy van Tim lijken gelukkig verholpen. De volgende etappes verlopen relatief probleemloos. Hoewel de nachten kort zijn, blijft Tim positief gestemd. Na de rustdag is het tijd voor de duinen, iets waar Tim naar uitkijkt. “In de duinen kan ik het verschil maken”, zei hij voorafgaand aan Dakar 2016. Tijdens de 767 kilometer lange etappe van Salta naar Belen ziet Tim dat zijn buggy zich in de duinen inderdaad prima thuis voelt.

 

Zware etappes goed doorlopen

“Na de rustdag volgen pittige dagen”, voorspelde Dakar organisator ASO. Niets was minder waar, maar toch wist Tom zich daar goed doorheen te slaan. “Ik heb eigenlijk de laatste drie dagen geen problemen gehad en dat is lekker. Ik kan nu eindelijk laten zien wat de potentie van de buggy is en dat voelt goed. Het lijkt er wel op dat des te zwaarder de etappe wordt des te beter mijn kindje het doet.”

 

Finish voor Tim Coronel

Nadat Tim ook de 12e etappe tot een goed einde heeft weten te brengen, komt de eindstreep langzaam maar zeker in zicht. Toch blijft Tim realistisch. “De laatste etappe stelt niet zoveel voor, maar je bent er pas als de vlag valt.” De laatste etappe is een korte, maar de vele regen had het parcours omgetoverd tot een grote modderpoel. Tim begon rustig aan zijn laatste meters want de modder belemmerde zijn zicht, maar eenmaal over de finish maakte dat niets meer uit. “Yes!! We did it! Wow, wat een lekker gevoel dit. Nu op naar het podium in Buenos Aires!”

Tweeling Coronel samen aan de start van Dakar 2015

Op 4 januari 2015 verschijnen Tim en Tom in Buenos Aires ieder in een eigen – zelf ontwikkelde en gebouwde – buggy aan de start van de zwaarste rally ter wereld. Waar Tim gaat voor de hoge klassering, gaat Tom ook mee als inside reporter voor RTL GP.

 

Dakar avontuur lijkt voor beide coureurs vroeg ten einde

De eerste 838 lange etappe verliep voor zowel Tim als Tom voorspoedig met een respectievelijk 55e en 49e plaats. De tweede etappe, de langste die deze editie op het programma staat, is echter direct een beproeving. Tim strandde met 2 lekke banden en een kapotte stuurstang, waarop Tom zijn stuurstang afgaf. Daarna liep Tim echter tegen koppelingsproblemen aan. Na een overnachting in de woestijn voor beide mannen moest Tim door de servicetruck naar het bivak worden gesleept, waar hij te laat aankwam om nog te kunnen starten. Dat betekent het einde van de Dakar rally voor Tim.

 

Tom vervolgt Dakar avontuur na protest tegen diskwalificatie

Heel even lijkt ook voor Tom het Dakar avontuur te eindigen na de 2e etappe. Hij werd gediskwalificeerd na de 2e etappe, omdat hij de proef niet volledig zou hebben uitgereden. Coronel beaamt dat hij niet langs de finish is gekomen, maar dat gebeurde omdat de Nederlander werd opgedragen een andere deelnemer te helpen. Deze heeft hij vervolgens naar de bivak gebracht. In afwachting van het oordeel start Tom toch aan de volgende etappes.

 

Geen Dakar rally zonder afzien

Het vervolg van de rally verloopt niet geheel zonder slag of stoot. Wijzigingen in de route vanwege het slechte weer, overnachten in de woestijn en je paspoort kwijt zijn aan de grens tussen Bolivia en Chili, Tom maakt het allemaal mee. Het einde van de rally verloopt met wat minder problemen, zodat Tom bij binnenkomst na etappe 10 en 11 wat welverdiende rust kan pakken.

 

Tom Coronel finisht Dakar 2015

Met een hele korte laatste etappe sloot Tom Coronel Dakar 2015 af. Het slechte weer zorgde ervoor dat de proef onbegaanbaar was geworden en de organisatie besloot uiteindelijk om na 34 kilometer de proef te annuleren. Wat overbleef was de verbinding naar Buenos Aires waar het podium stond te wachten.

 

Kleine domper bij podium in Buenos Aires

Aangekomen bij de podiumceremonie in Buenos Aires staat Tom nog een kleine teleurstelling te wachten. Nadat Tom aan het begin van de Dakar gediskwalificeerd werd, ging hij in beroep. Zolang daar nog geen officiële uitspraak over is gedaan, mag de deelnemer niet over het podium rijden. Voor Tom Coronel natuurlijk een domper, maar dat maakt de prestatie niet minder mooi.

 

Tom blikt terug op Dakar 2015

Tom Coronel: “De etappe van vandaag stelde qua afstand niet zoveel voor, maar het was echt niet te doen. De hele buggy was bedolven onder modder en het werd alleen maar erger. De etappe werd geneutraliseerd en we zijn over de weg naar Buenos Aires gereden. Niet normaal wat een fans daar stonden! Omdat we in beroep gegaan zijn tegen de diskwalificatie mocht ik niet over het podium rijden. Een beetje vreemd vind ik het wel want ze laten je wel de hele rally uitrijden, maar regels zijn regels. Ik ben blij dat ik het gehaald heb en voor mijzelf is het een enorme overwinning.“