Koninklijke ERU is een Nederlands kaasbedrijf en is al 200 jaar niet meer weg te denken uit Woerden. In 1824 is ERU opgericht door Egbert Ruijs – vandaar de naam. Hij begon met een kaashandel in Woerden, die van generatie op generatie werd voortgezet. Rond 1920, na de uitvinding van smeltkaas, begon ERU hiermee te experimenteren. In 1959 introduceerde het bedrijf het merk Goudkuipje, dat zo’n groot succes werd dat ERU zich volledig ging specialiseren in smeltkaas.
Ze smelten de kazen
In de jaren ’90 introduceerde ERU de bekende reclameslogan “Ze smelten de kazen!”. De televisiecommercials die daarbij hoorden waren vaak humoristisch ingestoken, zonder de kernboodschap uit het oog te verliezen. Daarnaast bracht ERU in dezelfde periode een magere variant op de markt, toepasselijk genaamd Zilverkuipje. Deze kaas is tegenwoordig bekend onder de naam ERU Balans.
Predicaat ‘Koninklijk’
Ter gelegenheid van ons 175-jarig jubileum in 1999 verleende Koningin Beatrix ERU het predicaat ‘Koninklijk’, als een mooie bekroning op vele jaren vakmanschap. De Koninklijke kroon is vanaf dat moment onderdeel geworden van het ERU-logo. Dit jaar (2024) viert Koninklijke ERU haar 200-jarig bestaan, en daarmee kunnen we met trots zeggen dat we al generaties lang meesters zijn in het smelten van kaas.
Als pionier in de smeltkaasmarkt combineren we onze rijke historie met de nieuwste innovaties, zodat we dagelijks smeltkazen van de hoogste kwaliteit kunnen leveren. Met onze jarenlange ervaring creëren we smeltkazen die eenvoudig elk gerecht naar een hoger niveau tillen – of het nu gaat om een smeuïge boterham, een smaakvolle saus, of een heerlijk verwenmoment voor jezelf.
De toekomst van ERU
Door de overname van ERU door St. Paul eerder dit jaar, kijken we vol vertrouwen naar de toekomst. Wat zeker is, is dat Koninklijke ERU als merk en organisatie behouden blijft. Dieter Kuijl, CEO van Koninklijke ERU en St. Paul, laat weten dat hij ERU Goudkuipje nieuw leven in wil blazen, zodat deze geliefde kaas nog lange tijd een vaste plek zal hebben op Nederlandse ontbijt- en lunchtafels.