Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel voor Midden-Nederland onder nummer 300.88.663
- Definities
1.1. In deze algemene verkoopvoorwaarden (“Verkoopvoorwaarden”) worden de volgende definities gebruikt:
a. “Koper”: een natuurlijke of rechtspersoon die met ERU een Overeenkomst wenst te sluiten of heeft gesloten;
b. “Offerte”: een aanbod van ERU aan Koper voor de levering van Producten;
c. “Overeenkomst”: een overeenkomst voor de levering van Producten door ERU aan Koper;
d. “Producten”: producten en diensten;
e. “Schriftelijk”: onder schriftelijk wordt ook verstaan “langs elektronische weg”. - Toepasselijkheid
2.1. De Verkoopvoorwaarden zijn van toepassing op en maken onderdeel uit van alle Overeenkomsten en Offertes en zijn van toepassing op alle (overige) handelingen en rechtshandelingen tussen ERU en Koper. De Verkoopvoorwaarden zijn ook van toepassing op de aanvraag van, en de onderhandelingen over, een Offerte of een Overeenkomst.
2.2. Bij strijd tussen de Verkoopvoorwaarden en een Overeenkomst prevaleren de bepalingen van de Overeenkomst. - Offerte
3.1. Offertes zijn vrijblijvend en herroepelijk, tenzij ERU schriftelijk anders heeft bepaald.
3.2. Een Offerte is in ieder geval nooit langer geldig dan tien werkdagen, tenzij ERU schriftelijk anders heeft bepaald. - Overeenkomst
4.1. Opdrachten en acceptaties van Offertes door de Koper gelden als onherroepelijk. Orders van Koper binden op zichzelf ERU niet. ERU is slechts gebonden wanneer zij een order schriftelijk heeft aanvaard, of daaraan uitvoering heeft geven.
4.2. De schriftelijke bevestiging is bepalend voor de inhoud van de Overeenkomst.
4.3. Een Overeenkomst kan alleen door middel van een schriftelijke akkoord van ERU en Koper worden gewijzigd.
4.4. De door ERU verstrekte opgave van getallen, maten, gewichten, of andere aanduidingen met betrekking tot Producten wordt met zoveel mogelijk zorg gedaan, maar ERU kan er niet voor instaan dat zich terzake geen afwijkingen zullen voordoen. In de branche gebruikelijke afwijkingen zijn per definitie toegestaan. - Prijs
5.1. Indien niet anders is overeengekomen, zijn de prijzen exclusief BTW, Ex Works te Woerden (conform het terzake bepaalde in de laatste versie van Incoterms).
5.2. Indien ERU emballage, verpakking, inlading, vervoer, verzending, lossing of verzekering van Producten op zich heeft genomen zonder dat daarvoor uitdrukkelijk schriftelijk een prijs is overeengekomen, is zij gerechtigd de afnemer daarvoor de werkelijke kosten en/of bij ERU gebruikelijke tarieven in rekening te brengen. - Levering
6.1. Indien niet anders is overeengekomen, geschiedt levering van Producten “af fabriek” (Ex Works Woerden conform de het terzake bepaalde in de laatste versie van Incoterms).
6.1. ERU is gerechtigd de Producten in termijnen en/of gedeelten te leveren. Voor de toepassing van deze Verkoopvoorwaarden wordt iedere deellevering als een zelfstandige levering aangemerkt.
6.2. Koper dient de Producten op de overeengekomen plaats en het overeengekomen tijdstip van aflevering tijdig in ontvangst nemen. Indien Koper dit nalaat, is Koper zonder nadere ingebrekestelling in verzuim en ERU gerechtigd de Producten op rekening en risico van Koper te vervoeren en/of op te slaan.
6.3. De dag waarop Koper weigert de levering in ontvangst te nemen, zal worden beschouwd als de dag van levering.
6.4. Indien Koper de Producten gedurende een periode van meer dan 2 werkdagen na levering niet in ontvangst neemt, heeft ERU het recht om de Overeenkomst te ontbinden, onverminderd zijn recht op schadevergoeding en zijn overige contractuele en wettelijke rechten.
6.5. Door ERU opgegeven levertijden en leverschema’s zijn niet bindend. In geval van vertraging wordt de levertijd dienovereenkomstig verlengd. ERU zal bij vertraging in de levering, daarvan mededeling doen aan Koper.
6.6. ERU is nimmer aansprakelijk voor enigerlei schade van Koper of een derde als gevolg van te late of incomplete levering. Te late of incomplete levering is voor Koper nimmer een reden om een Overeenkomst te ontbinden. Koper vrijwaart ERU in dit verband voor aanspraken van derden. - Betaling
7.1. Tenzij in de Overeenkomst anders is bepaald, factureert ERU bij levering van de Producten. Bij deelleveringen kan ook in delen worden gefactureerd.
7.2. Betaling door Koper dient te geschieden binnen 14 dagen na de factuurdatum in de valuta als op de factuur vermeld.
7.3. Tenzij in de Overeenkomst anders is bepaald, dient iedere betaling door Koper plaats te vinden zonder korting, aftrek of verrekening op welke grond dan ook. Koper is nimmer gerechtigd om zijn betalingsverplichtingen jegens ERU op te schorten.
7.4. Tenzij Koper binnen vijf werkdagen na dagtekening schriftelijk tegen een factuur protesteert, wordt deze geacht door Koper te zijn goedgekeurd.
7.5. Indien Koper niet tijdig aan zijn betalingsverplichtingen onder de Overeenkomst voldoet, zal Koper van rechtswege in verzuim zijn, zonder dat een ingebrekestelling noodzakelijk is. Koper is dan de wettelijke (handels)rente aan ERU verschuldigd, onverminderd de overige contractuele en wettelijke rechten van ERU.
7.6. Alle (buiten)gerechtelijke incassokosten die ERU vanwege nakoming van zijn betalingsverplichtingen door Koper dient te maken, komen volledig voor rekening van Koper. De buitengerechtelijke kosten bedragen 15% van het verschuldigde bedrag, exclusief B.T.W..
7.7. Alle betalingen van Koper aan ERU worden aangewend ter voldoening van (1) kosten, (2) rente en (3) hoofdsommen in de volgorde van opeisbaarheid. - Garantie
8.1. Koper dient onmiddellijk na de in ontvangstneming van de Producten, de Producten zelf of door een door Koper ingeschakelde derde nauwkeurig te (doen) inspecteren en binnen 48 uur na levering enig gebrek te melden. Eventuele zichtbare gebreken dienen uiterlijk binnen tien dagen na levering bij ERU schriftelijk en gemotiveerd te worden gemeld, bij gebreke waarvan elke aanspraak van Koper jegens ERU vervalt. Na het ongebruikt verstrijken van deze klachttermijn, wordt de Overeenkomst geacht door ERU naar behoren te zijn uitgevoerd.
8.2. Reclame door de afnemer terzake ‘verborgen’ gebreken dient, op straffe van verval van iedere aanspraak van Koper jegens ERU, plaats te hebben binnen 10 dagen nadat deze zijn ontdekt, danwel redelijkerwijs hadden behoren te zijn ontdekt, doch uiterlijk binnen 30 dagen na levering.
8.3. Koper dient schriftelijk te klagen. De klacht dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van het eventuele gebrek bevatten. Koper dient ERU in de gelegenheid te stellen een onderzoek te (doen) uitvoeren en koper dient daaraan volledige medewerking te verlenen.
Indien een onderzoek niet (meer) mogelijk is door toedoen van koper, vervalt iedere aanspraak van Koper jegens ERU.
8.4. Koper kan geen beroep doen op enigerlei tekortkoming in de nakoming indien:
a. een gebrek, geheel of gedeeltelijk, het gevolg is van ongebruikelijk, oneigenlijk, onoordeelkundig of onzorgvuldig gebruik van de Producten;
b. het Product is aangepast, gebruikt of verwerkt;
c. het Product aan derden is overgedragen en/of geleverd;
d. ERU het Product geheel of ten dele van een derde heeft betrokken en ERU zelf geen vordering uit hoofde van een garantie bij die derde kan indienen;
e. ERU op aanwijzing van Koper grondstoffen en dergelijke voor de Producten heeft gebruikt;
f. Koper de producten uit de verpakking heeft gehaald, de opslag- en overige instructies van ERU niet heeft opgevolgd of dat de uiterste verkoopdatum reeds was verstreken voordat de Koper een beroep op enige tekortkoming heeft gedaan.
g. het gebrek een beperkte afwijking is in hoeveelheid, kwaliteit, kleur, afwerking, afmeting, samenstelling en dergelijke, welke aanvaardbaar is in de branche; of
h. Koper niet al zijn (betalings-)verplichtingen jegens ERU is nagekomen.
8.5. Het indienen van een klacht ontheft Koper niet van zijn betalingsverplichtingen jegens ERU.
8.6. Indien en voor zover ERU een klacht van Koper gegrond verklaart, zal ERU naar haar keuze (i) het gebrek in het Product herstellen, (ii) het gebrekkige Product vervangen, (ii) het gebrekkige Product terugnemen en Koper voor de prijs van het Product crediteren. Koper heeft vanwege de levering van een gebrekkig Product nimmer recht op schadevergoeding jegens ERU.
8.7. Na constatering van een tekortkoming in een zaak is Koper verplicht om al datgene te doen wat schade voorkomt of beperkt, eventuele onmiddellijk staking van gebruik, bewerking of verwerking daaronder begrepen. - Overmacht
9.1. Onder overmacht in de zin van deze Verkoopvoorwaarden dient te worden verstaan hetgeen daaromtrent in de wet en de Nederlandse rechtspraak daaronder wordt begrepen. Daaronder begrepen elke van de wil van ERU onafhankelijke omstandigheid, waardoor nakoming van (het betreffende gedeelte van) haar verplichtingen jegens Koper wordt verhinderd, vertraagd of niet-economisch gemaakt of waardoor de nakoming van deze verplichting in redelijkheid niet van ERU kan worden verlangd, waaronder meer worden begrepen, enigerlei natuurramp, staking, arbeidsonrust, verzuim of vertraging bij leveranciers van ERU, oorlogshandelingen, een gebrek aan grondstoffen, epidemieën, dierziektes, transportproblemen, import en/of exportverboden,overheidsmaatregelen, brand, explosie, vorst, hoge temperaturen,storingen in communicatieverbindingen en elektriciteitstoringen, intrekking of niet-verlenging van benodigde vergunningen, certificaten, licenties en dergelijke.
9.2. Overmacht ontslaat Koper niet van zijn betalingsverplichtingen.
9.3. Bij overmacht zal ERU zijn verplichtingen voor de duur van de overmachtsituatie opschorten, zonder dat Koper recht heeft op enigerlei schadevergoeding.
9.4. Indien een overmachtsituatie langer dan drie maanden duurt, heeft iedere partij het recht om de Overeenkomst voor het niet uitgevoerde deel met onmiddellijke ingang eenzijdig te beëindigen of te ontbinden, zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn. - Aansprakelijkheid
10.1. ERU is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, gevolgschade en immateriële schade.
10.2. Indien ERU op grond van een Overeenkomst en/of de wet jegens Koper aansprakelijk is voor enigerlei schade, dan is deze aansprakelijkheid in ieder geval beperkt tot het bedrag dat ingevolge de toepasselijke aansprakelijkheidsverzekering aan ERU wordt uitgekeerd.
10.3. Indien de verzekeraar van ERU op welke grond dan ook niet tot uitkering overgaat, als de desbetreffende verzekering geen dekking biedt of als een toepasselijke verzekering ontbreekt, dan zal de aansprakelijkheid van ERU in ieder geval zijn beperkt tot het bedrag van de netto factuurwaarde exclusief BTW van de betreffende Overeenkomst of, indien deelleveringen zijn overeengekomen, de netto factuurwaarde exclusief BTW van de deellevering waar de schadeveroorzakende gebeurtenis het meest bij aansluit. Hierbij geldt in alle gevallen een maximum aansprakelijkheid van € 100.000 per gebeurtenis of per reeks van gebeurtenissen met dezelfde oorzaak.
10.4. Koper vrijwaart ERU tegen alle aanspraken van derden, van welke aard en uit welken hoofde ook, die verband houden met de uitvoering van de Overeenkomst of eventuele daaruit voortvloeiende (koop)overeenkomsten tussen Koper en afnemers. Koper vergoedt ERU alle met dergelijke aanspraken verband houdende schade en/of kosten, waaronder begrepen eventuele kosten van juridische bijstand.
10.5. ERU is niet aansprakelijk voor schade en/of boetes die optreden ten gevolgen van het (doen) exporteren van de Producten door Koper of derden. ERU is in elk geval niet aansprakelijk indien de goederen niet zouden voldoen aan de wettelijke en andere normen van de landen waar de Producten worden ingevoerd. Koper is verplicht ERU te allen tijde instructies te verstrekken omtrent de wettelijke en andere normen die gelden van het land waar zij het Product naar toe zal (doen) laten exporteren.
10.6. De werknemers van ERU of door ERU voor de uitvoering van de Overeenkomst ingeschakelde hulppersonen / derden kunnen zich jegens Koper beroepen op alle aan de overeenkomst te ontlenen verweermiddelen als waren zij zelf bij die overeenkomst partij.
10.7. Iedere vordering jegens ERU, behalve welke door ERU zijn erkend, vervalt door het enkele verloop van 12 maanden na het ontstaan van de vordering. - Productnormen
11.1. Koper dient ten aanzien van de (verkoop van de) Producten te handelen overeenkomstig de toepasselijke vereisten van productveiligheid.
11.2. Koper dient alle nodige medewerking te verlenen indien ERU, al dan niet op grond van Europese of Nederlandse regelgeving inzake algemene productveiligheid, een publiekswaarschuwing wenst te geven of tot een “product recall” of andere maatregelen wenst over te gaan.
11.3. Koper zal niet zonder voorafgaand overleg met en schriftelijke toestemming van ERU (i) overgaan tot enige maatregel in verband met Europese of Nederlandse regelgeving inzake algemene productveiligheid, zoals een “product recall” of publiekswaarschuwing, of (ii) op grond van enige regelgeving een bevoegde autoriteit informeren met betrekking tot de onveiligheid van een Product.
11.4. Koper is verplicht om Producten die in het verkeer zijn gebracht en waaraan een gebrek kleeft, dan wel daaraan een gebrek zich dreigt te openbaren, binnen een door ERU te bepalen redelijke termijn uit de markt te nemen. Alle hieraan verbonden kosten komen voor rekening van Koper, tenzij de oorzaak van de “product recall” op grond van de Overeenkomst, Verkoopvoorwaarden of wet , niet voor rekening en risico van Koper komt.
11.5. Teneinde een eventuele publiekswaarschuwing of “product recall” mogelijk te maken, administreert Koper te allen tijde aan wie, wanneer en in welke hoeveelheden leveranties van de Producten (eventueel) hebben plaatsgevonden.
11.6. Koper is gehouden ERU te vrijwaren voor alle kosten en schade waarin ERU mocht vervallen doordat derden een vordering op ERU instellen ter zake van enig feit. Koper zal hiertoe een afdoende verzekering afsluiten en aanhouden. De verzekering dient mede het belang van ERU te omvatten. Koper verplicht zich dit belang bij een calamiteit aan ERU te vergoeden en zal op eerste verzoek van ERU haar aanspraken op uitkering door de verzekeraar aan ERU cederen. - Eigendomsvoorbehoud
12.1. Het risico van de Producten gaat op Koper over op het moment van Levering. De Producten blijven eigendom van ERU totdat Koper alle aan ERU verschuldigde bedragen volledig heeft voldaan. Hieronder zijn begrepen rente, kosten, boetes en schadevergoeding die het gevolg zijn van een tekortkoming in de nakoming van een Overeenkomst door Koper.
12.2. Koper is gehouden de Producten waarop een eigendomsvoorbehoud ten behoeve van ERU berust, identificeerbaar te houden. ERU is steeds gerechtigd, zonder dat daartoe enige nadere machtiging van de zijde van Koper is vereist, de Producten die onder haar eigendomsvoorbehoud vallen eigenmachtig terug te nemen, waar deze Producten zich ook bevinden. Koper zal hiertoe alle medewerking verlenen. Na terugneming zal de Koper worden gecrediteerd voor de marktwaarde van de desbetreffende Producten die geen geval hoger zal zijn dan de oorspronkelijke koopprijs, verminderd met op de terugneming gevallen kosten en de overige kosten en schade van ERU.
12.3. Indien Koper de Producten aan een derde verkoopt en levert, zal hij zijn vordering(en) met betrekking tot deze levering direct aan ERU verpanden als zekerheid voor al hetgeen Koper aan ERU verschuldigd is.
12.4. Zodra ERU geen beroep kan doen op het eigendomsvoorbehoud door vermenging of natrekking van de Producten of om enige andere reden, zal Koper de nieuw gevormde Producten aan ERU verpanden.
12.5. Koper zal met betrekking tot de Producten die nog eigendom zijn van ERU, voor eigen rekening een adequate verzekering afsluiten en ERU op eerste verzoek een kopie van de betreffende verzekeringspolis verstrekken. Koper verplicht zich alle aanspraken vanwege de in dit artikel bedoelde verzekeringen op eerste verzoek aan ERU te cederen.
12.6. Indien de wetten van het land waarvoor de Producten bestemd zijn of waarin Koper is gevestigd, geen eigendomsvoorbehoud erkennen of specifieke eisen stellen voor de geldigheid of het verlenen van een dergelijk recht, zal Koper zijn medewerking verlenen aan het voldoen aan alle vereisten voor het vestigen van een eigendomsvoorbehoud op de Producten of een zekerheidsrecht met een soortgelijke uitwerking als een eigendomsvoorbehoud volgens Nederlands recht. Bij het sluiten van een Overeenkomst verleent Koper aan ERU een onherroepelijke volmacht om alle maatregelen te nemen die daartoe noodzakelijk zijn.
12.7. Gedurende de periode waarin ERU een eigendomsvoorbehoud of een soortgelijk zekerheidsrecht op de Producten heeft, zal Koper ERU onmiddellijk telefonisch en schriftelijk op de hoogte brengen van verlies van of schade aan de Producten. - Tekortkoming Koper
13.1. Koper wordt geacht van rechtswege in verzuim te zijn en zijn (resterende) schulden aan ERU zullen onmiddellijk opeisbaar zijn indien:
a. Koper zijn eigen faillissement of surseance van betaling aanvraagt, failliet wordt verklaard of aan Koper uitstel van betaling wordt verleend;
b. beslag is gelegd op een materieel gedeelte van het vermogen van Koper en deze beslaglegging niet binnen veertien dagen na beslaglegging is opgeheven;
c. Koper, ondanks een schriftelijke ingebrekestelling waarbij aan Koper een redelijke termijn voor herstel is gegund, niet voldoet aan enige op hem rustende verplichting onder een Overeenkomst, onverminderd de gevallen zoals omschreven in de Verkoopvoorwaarden, Overeenkomst en hetgeen voort vloeit uit de wet;
d. Koper geheel of gedeeltelijk in gebreke is met voldoening van een factuur van ERU binnen de overeengekomen termijn;
e. Koper wordt ontbonden, geliquideerd, zijn onderneming staakt of zijn onderneming, direct of indirect, geheel of gedeeltelijk, verkoopt;
f. een directe of indirecte wijziging plaatsvindt in de zeggenschap van (een deel van) de onderneming van Koper.
13.2. In de situaties zoals omschreven in lid 1 van dit artikel 13, heeft ERU het recht om, zonder nadere ingebrekestelling, zonder gerechtelijke tussenkomst, zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn en onverminderd zijn overige contractuele en wettelijke rechten:
a. de nakoming van zijn verplichtingen jegens Koper op te schorten totdat deze al zijn verplichtingen jegens ERU is nagekomen;
b. de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk, met onmiddellijke ingang, te beëindigen;
c. volledige en onmiddellijke betaling te eisen van enig bedrag dat Koper aan ERU verschuldigd is;
d. alvorens over te gaan tot (verdere) uitvoering van een Overeenkomst, afdoende zekerheid voor tijdige nakoming van de betalingsverplichtingen van Koper te verkrijgen;
e. geleverde maar nog niet betaalde Producten geheel of gedeeltelijk terug te nemen, vrij van alle rechten van Koper, zonder enige verdere aansprakelijkheid of verplichting tot het (opnieuw) leveren van Producten aan Koper.
13.3. Indien artikel 12 of artikel 13 van deze Verkoopvoorwaarden van toepassing is, zal Koper aan ERU toegang verlenen tot de plaats waar de Producten zich bevinden, teneinde de Producten in bezit te nemen en te verwijderen. Koper zal tijdig alle andere goederen dan de Producten, die zich tussen de Producten bevinden of op andere wijze daarmee zijn verbonden, verwijderen.
13.4. Koper zal voorts alle (overige) maatregelen nemen en handelingen verrichten die noodzakelijk zijn om ERU in staat te stellen om zijn rechten onder de Overeenkomst en de Verkoopvoorwaarden uit te oefenen.
13.5. Koper is gehouden ERU te vrijwaren voor alle kosten en schade waarin ERU mocht vervallen doordat derden een vordering op ERU instellen terzake van enig feit, waarvoor aansprakelijkheid jegens Koper in deze algemene voorwaarden is uitgesloten. - Intellectuele eigendomsrechten
14.1. Alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de Producten berusten bij ERU of derde-rechthebbenden, en gaan niet over op Koper door enige Overeenkomst, ook niet indien Producten specifiek voor Koper ontworpen, ontwikkeld of samengesteld zijn. De levering van een Product kan niet worden aangemerkt als een uitdrukkelijke of impliciete licentie tot gebruik, verveelvoudiging of openbaarmaking, tenzij in de Overeenkomst anders is bepaald.
14.2. Alle door ERU verstrekte stukken, zoals Offertes, rapporten, adviezen, aanbiedingen, etc., alsmede de rechten daarop blijven eigendom van ERU, ongeacht of aan Koper voor de vervaardiging daarvan kosten in rekening zijn gebracht.
14.3. In het geval een derde partij inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten van ERU, zal Koper ERU daarvan onmiddellijk telefonisch en schriftelijk op de hoogte stellen. Koper zal ERU bijstaan in de bescherming van zijn intellectuele eigendomsrechten en daartoe de benodigde informatie verschaffen en assistentie verlenen.
14.4. Enigerlei aanduiding van een intellectueel eigendomsrecht van ERU en/of een derde op de Producten, zal nimmer door Koper worden verwijderd of gewijzigd.
14.5. Indien Producten op aanwijzing van Koper zijn geproduceerd en/of verpakt, zal Koper ERU schadeloos stellen en vrijwaren voor vorderingen van derden in verband met de betrokken Producten waaronder begrepen, maar niet beperkt tot, vorderingen op grond van een inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht van een derde.
14.6. Indien Producten niet op aanwijzing van Koper zijn geproduceerd en verpakt, zal Koper de van ERU afkomstige goederen slechts verkopen en leveren in de originele en onbeschadigde verpakking waarin ERU de goederen heeft geleverd.
14.7. Indien Koper artikel 14.4 en artikel 14.6 van deze voorwaarden overtreedt, is Koper een boete verschuldigd van € 25.000,– per overtreding en per dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd het recht op volledige schadevergoeding en overige rechten van ERU. - Geheimhouding en verwerking persoonsgegevens
15.1. Koper is verplicht al hetgeen haar omtrent ERU bekend wordt in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst (ook indien informatie niet specifiek als vertrouwelijk kan worden aangemerkt) geheim te houden en zulks ook te bedingen bij haar werknemers en door haar ingeschakelde derden. Koper zal de verkregen informatie niet aanwenden voor eigen gebruik of voor derden.
15.2. ERU verwerkt de persoonsgegevens van Koper en/of haar medewerkers, agenten of vertegenwoordigers conform haar privacyreglement zoals gepubliceerd op www.eru.eu/privacy-statement/ - Overdacht van rechten en verplichtingen
16.1. Het is ERU toegestaan de in enige Overeenkomst met Koper omschreven rechten en verplichtingen aan derden over te dragen. In het geval verplichtingen van ERU worden overgedragen zal ERU Koper hiervan op de hoogte brengen. ERU is niet tot enige schadevergoeding terzake gehouden. Koper is niet gerechtigd haar verplichten en rechten aan derden over te dragen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ERU. - Algemene bepalingen
17.1. Indien een bepaling in de Verkoopvoorwaarden of de Overeenkomst nietig is of wordt vernietigd, dan blijven de overige bepalingen van de Verkoopvoorwaarden en de Overeenkomst van kracht. Partijen zullen de nietige of niet afdwingbare bepaling vervangen door een nieuwe bepaling die de inhoud van de oorspronkelijke bepaling zo goed mogelijk benadert.
17.2. ERU heeft het recht om de Verkoopvoorwaarden te wijzigen. Koper wordt geacht iedere wijziging van de Verkoopvoorwaarden te hebben geaccepteerd, indien hij binnen vijf werkdagen na kennisgeving van de wijzigingen door ERU geen schriftelijk bezwaar heeft gemaakt.
17.3. ERU mag de Overeenkomst desgewenst geheel of gedeeltelijk door derden laten uitvoeren. - Toepasselijk recht en forum
18.1. De Verkoopvoorwaarden, Offertes en Overeenkomsten zullen uitsluitend worden beheerst door Nederlands recht. Het Weens Koopverdrag en enige andere toepasselijke internationale regeling waarvan de toepassing kan worden uitgesloten, zijn niet van toepassing op de Verkoopvoorwaarden en Overeenkomsten.
18.2. Alle geschillen terzake van de Verkoopvoorwaarden, Offertes en Overeenkomsten zullen uitsluitend worden voorgelegd aan de bevoegde rechter te Utrecht.