Welke groenten zijn perfect voor bij de BBQ?

Barbecueën is niet alleen voor vleesliefhebbers. Groenten zorgen voor een gezonde, smaakvolle toevoeging aan je grillfeest. Maar wat zijn de lekkerste groenten voor op de BBQ? En hoe kan je deze het beste klaarmaken? Hier vind je de beste tips om groenten op de BBQ te bereiden!

Hoe bereid je groenten voor op de BBQ?

Groenten op de BBQ grillen zorgt met de gerookte smaak voor een verrassende toevoeging aan je gerecht. Maak eenvoudig een heerlijke panini met gegrilde groenten, basilicum en roomzachte smeerkaas door de groenten te grillen op de BBQ. Om ervoor te zorgen dat jij de lekkerste gerechten maakt met jouw BBQ groenten, leggen wij stap-voor-stap uit hoe je groente kan voorbereiden voor de BBQ.

  • Maak de groenten schoon en droog: Het is altijd goed om groente schoon te spoelen onder koud stormend water. Maar droog de groenten ook goed af voordat ze de BBQ op gaan. Zo worden ze gegrillt in plaats van gestoomd waardoor ze lekker knapperig worden.
  • Snijd de groenten gelijkmatig: Snijd de groenten in gelijke stukken om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig garen. Zo voorkom je dat sommige stukken te gaar zijn terwijl andere nog rauw zijn.
  • Marineer de groenten: Marinades voegen extra smaak toe aan je groenten. Meng olijfolie, knoflook, citroensap en kruiden met bijvoorbeeld ERU Prestige en laat de groenten minstens een half uur marineren voor een heerlijk resultaat.

Heerlijke groentegerechten voor bij de BBQ

Groenten kunnen op verschillende manieren worden geserveerd bij de BBQ. Je kan ze op tafel zetten als los gerecht of als aanvulling op je gegrilde vlees(vervanger) of vis. Om je te inspireren hebben we een paar lekkere (bij)gerechten voor je op een rijtje gezet:

  • Gegrilde groentesalade: Maak een salade van gegrilde paprika’s, courgettes en aubergines gemengd met een heerlijke saus van pittige kaas en je favoriete kruiden. Een lekkere aanvulling op elk BBQ-gerecht!
  • Gegrilde maiskolven: Kook hele maiskolven gaar en bestrijk ze daarna met een mengsel van gesmolten boter en paprikapoeder. Gril ze even op de BBQ tot ze goudbruin zijn en smeer daarna een laag mosterdkaas over de maiskolven om een unieke smaak toe te voegen.
  • Gevulde aardappel: Pak een schoongemaakte aardappel in aluminiumfolie in en gril deze op de BBQ. Vul vervolgens de opengesneden aardappel met een lekkere salsa en top of met een volle streep extra gerijpte kaas. De barbecue baked potatoe met extra gerijpte kaas is een echte BBQ klassieker!
  • Gegrilde kipfilet met perzik: Het combineren van smaken en texturen zorgt voor een unieke BBQ-ervaring voor jou en je gasten. Zoete smaken mengen met hartige ingrediënten kan zorgen voor verassend lekkere combinaties. Een voorbeeld van een smaakcombinatie die bijzonder goed werkt op de BBQ is gegrilde kipfilet met cheddar en perzik.

Tips en tricks voor perfect gegrilde groenten

Om ervoor te zorgen dat je groenten elke keer perfect van de BBQ komen, hebben we een paar handige tips voor je.

  • Zorg ervoor dat de BBQ goed is voorverwarmd voordat je de groenten erop legt. Dit helpt bij het gelijkmatig garen en voorkomt dat de groenten aan het rooster blijven plakken.
  • Een grillmand is ideaal voor kleinere groenten zoals champignons en cherrytomaten. Het voorkomt dat ze door het rooster vallen en maakt het makkelijk om ze te keren.
  • Zorg ervoor dat je groenten zout voordat je deze op de grill legt. Zout trekt namelijk minder snel in groente dan in vlees, dus geef het even de tijd!
  • Er zijn veel verschillende manieren om je gegrilde groenten nog wat extra smaak te geven. Je kan bijvoorbeeld groenten van de BBQ dippen, insmeren of vullen met jouw favoriete smeerkaas.