Hoe wordt ERU smeerkaas gemaakt?

Tijdens je ontbijt, lunch of diner geniet je van onze ERU smeerkaas, maar hoe maken we onze smeerkaas nu eigenlijk precies?

Onze smeerkaas maken we van echte kaas en daar is vooral melk voor nodig. De melk wordt geconcentreerd en gepasteuriseerd. Met pasteuriseren verhit je de melk kort, waardoor bacteriën onschadelijk worden.

Begin van kaas

Hierna voegen we stremsel en zuursel toe. De eiwitten, vetten en mineralen klonteren daardoor samen waardoor de melk dikker wordt. Zuursel geeft kaas een lekkere smaak en zorgt ervoor dat kaas langer houdbaar blijft. Wanneer de melk dik genoeg is, snijden we deze tot kleine, witte korrels. Dit heet de ‘wrongel’. Vanaf dit moment is het kaas.

Kaas maken

De kaas persen we vervolgens in een kaasvat. Het vocht persen we af, waardoor de kaas hard wordt. Als de kaas lang genoeg onder de pers staat, gaat de kaas in een pekelbad. Het pekelen trekt zout in de kaas en zorgt voor extra houdbaarheid en smaak. Door maximaal 4 weken te rijpen, krijgt de kaas een kaassmaak. Na het rijpproces krijgt de kaas een plastic beschermlaagje, dit voorkomt schimmel en uitdroging. De kaas is klaar.

Maar hoe wordt het nu smeerkaas?

De gemaakte kaas malen we in onze kaasfabriek fijn tot een massa. We voegen grondstoffen, water en smeltzouten toe. Eventueel mengen we er extra ingrediënten door, zoals sambal of kruiden voor een specifieke smaak. Dit alles komt samen in een smeltmachine waar we het mengsel verhitten met stoom totdat het bijna kookt. Daarna vullen we de kuipjes en sluiten we ze met het bekende ERU folie. Is het kuipje afgekoeld? Dan is de smeerkaas klaar!